Belföld

Balhézott a DK és a Momentum, elmarad a fővárosi közgyűlés

Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta.

Balhézott a DK és a Momentum, elmarad a fővárosi közgyűlés
Balhézott a DK és a Momentum, elmarad a fővárosi közgyűlés
Fotó: MH/Török Péter

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a DK között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”.

A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő önkormányzati időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”.

Nem a parlamenti mandátumhoz jutó Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjára a DK által jelölt Bősz Anett személyével kapcsolatban van vita - mondta, megjegyezve: Bősz Anett jelölésének kifejezetten örül, kiváló politikusnak tartja.

Karácsony Gergely közölte: ha megvan a pártok közötti megállapodás „a tőlünk független ügyekben”, akkor vissza tudnak térni a saját feladataikhoz. Nagy valószínűséggel a jövő héten nem tudják pótolni a közgyűlési ülést, várhatóan két hét múlva tartják majd meg - tette hozzá.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”. A közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek.

„Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség” - mondta.

Karácsony Gergelyt több más témában is kérdezték az újságírók. A főpolgármester arra a kérdésre, miért nem vett részt a Néprajzi Múzeum átadóján, azt közölte: nem támogatja a Városliget beépítését,  és nem szerette volna azt a félreérthető üzenetet küldeni a jelenlétével, mint hogyha ez az álláspontja megváltozott volna.

Karácsony: Olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”
Karácsony: Olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”
Fotó: MH/Török Péter

Arra, hogy kudarcként élte-e meg a múzeum átadását, azt válaszolta: Budapest szempontjából kudarc, hiszen - mint fogalmazott - „egy rendkívül drága beruházást a kormány a Városligetben akar megvalósítani, miközben azt gondolom, hogy mindenki megelégedésére tudnánk új kulturális intézményeknek örülni olyan helyeken, amik konszenzust élveznek, a Városliget nem ilyen”.

A főpolgármester ugyancsak kérdésre válaszolva sikeresnek ítélte a közműholding tavalyi évét. Azt mondta, hat veszteséges cégből csináltak egy nyereségeset, és spóroltak hárommilliárd forintot a működésen. Megjegyezte: a város hatékonyabban működik, kihasználják a szinergiákat, amit első ciklusában Tarlós István korábbi főpolgármester is fontosnak tartott.

A rakparttal kapcsolatos kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, a szakmai szervezetek támogatják a rakpart gyalogossá tételét, „hiszen az összes zöld, civil és más szervezet tulajdonképpen a teljes rakpart teljes lezárását szeretné”.

Ugyancsak kérdést kapott a témában Wintermantel Zsolt, aki erre úgy reagált: Karácsony Gergely azt ígérte a kampányában, hogy a budapestiekkel egyeztetve, a civil szervezetekkel koordinálva, a társadalmi párbeszédet lefolytatva fogja a különböző intézkedéseket végrehajtani.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a főpolgármester nem beszélt a rakpart lezárásának tervéről az országgyűlési választás előtt, „nehogy a budapestiek rosszul szavazzanak”.

Wintermantel Zsolt úgy vélte, a városvezetésnek vissza kellene térnie a demokratikus működéshez, a párbeszédhez, és meg kellene hallgatni egymás véleményét. A városban tapasztalható közlekedési nehézségekre hivatkozva kijelentette, „nem szabad a budapestiek idegeit ilyen helyzetben tovább borzolni”.

Társadalmi támogatottság nélküli, szakmailag nem egyeztetett intézkedésről még beszélni sem érdemes a nyilvánosság előtt - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

Hallani sem akar a többség a rakpart lezárásáról

ĀBorulni látszik Karácsony Gergely állítása, miszerint széles társadalmi konszenzus van a rakpart lezárásáról, legalábbis a szakmai szervezetek állásfoglalása és friss kutatásaik épp az ellenkezőjét igazolják