Belföld

Kései bocsánatkérés, elhervadt a szegfű

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan megkövette azokat, akik – kizárásuk miatt – már nem lehettek jelen

A Villányi úti pártközpontban hétfő este az MSZP társelnökei bocsánatot kértek a korábbi „fideszbérencezés” miatt a Pest megyei szocialistáktól – értesültünk. A pártvezetés, úgy tűnik, nem vállalja a felelősséget a legerősebb szocialista bástya tönkretételéért.

Kései bocsánatkérés, elhervadt a szegfű
A Pest megyei tagok a Villányi úti pártszékház előtt tüntettek 2020-ban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Emlékeztetőül: 2020 szeptemberében az MSZP tisztújító kongresszusa előtt az elnökség feloszlatta a Pest megyei szervezetet, kizárták a pártból Trenka István elnököt, Pincehelyi Tamás elnökhelyettest, később pedig a frissen megválasztott új elnököt, Kovács Barnabást is. Ennek előtte szintén kizárták a pártból Fekete Zoltán Pest megyei elnököt és Both János volt szocialista országgyűlési képviselőt, Vác egykori polgármesterét. Fekete Zoltán akkor azt mondta, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke többszörösen megerőszakolja az alapszabályt annak érdekében, hogy megtartsa pozícióját, és távol tartsa a tisztújítástól a Mesterházy Attilát támogató regio-nális szervezeteket.

A kizárás oka a kongresszus előtt nyilvánvalóan az volt, hogy a Pest megyei területi szervezet Mesterházy Attilát támogatta volna a tisztújításon, és Pest megye csaknem harminc küldöttel képviselhette magát a kongresszuson. A párton belüli ellentétek odáig fajultak, hogy a Pest megyei párttagok a Villányi úti pártszékház előtt tüntettek saját elnökségük és elnökük ellen, még az épületbe sem engedték be a tüntetés idején a helyi elnököt, Trenka Istvánt.

Tüttő Kata, az elnökség egyik tagja a Facebookon egyenesen „mételynek” nevezte a párt testén a Pest megyeieket, Kunhalmi Ágnes pedig akkor még budapesti elnökként „lefideszbérencezte” őket. A kongresszus előtt valamennyi alapszervezet működését felfüggesztették, majd elnökségi felügyelet mellett megválasztották azokat a képviselőket, akik az elnökség szája íze szerint voksoltak a tisztújításon.

A Pest megyében történt tisztogatás alaposan megtizedelte a pártot, szolidaritásból tömegesen léptek ki a vidéki alapszervezetekből is, és mindez alapvetően befolyásolta a párt szereplését az ellenzéki előválasztáson és később az országgyűlési választáson.

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök ilyen előzmények után kértek bocsánatot a Pest megyeiektől, jelesül azoktól, akik nem voltak, nem is lehettek jelen azon az hétfői találkozón a Villányi úton, amelyen a pártelnökök értékelték a választási eredményeket. Forrásaink szerint Tóth azt mondta, a kizárásokat az etikai bizottság kezdeményezte, valójában azonban épp fordítva történt – közölte lapunkkal Kovács Barnabás volt elnök, akit az etikai bizottság indoklása szerint azért zártak ki a pártból, mert a fideszes médiának nyilatkozott – ez a szerintük fideszes média az ATV reggeli műsora, a Start volt.

A kizárást foganatosító fegyelmi bizottság elnöke az a Legény Zsolt volt, akit az ukrán–magyar határon az ukrán vámszervek cigarettacsempészésen értek. „Döbbenetesnek tartom, hogy a pártvezetés a mostani tisztújítás előtt olyan emberek mögé bújva próbál mentegetőzni vállalhatatlan tette morális felelőssége alól, akik az óhajaikat szervilisen, gátlások nélkül kiszolgálták” – jegyezte meg Kovács Barnabás.

„A fideszbérencező Kunhalmi Ágnesről annyi mondható el, hogy egy hiteltelen ember bocsánatkérése súlytalan” – fogalmazott Both János volt váci polgármester, aki a kizárása előtt egy nappal maga hagyta ott az MSZP-t. Both szerint az MSZP tönkretétele azzal a következménnyel járt a párt számára, hogy az előválasztáson egyetlen szocialista nyert a tizenkét körzetből, és ez a jelölt az egész országban a legnagyobb mértékű vereséget szenvedte el az országgyűlési választáson. Korábban Pest megye majdnem olyan erős bástyája volt a szocialistáknak, mint Budapest.

Kapcsolódó írásaink

A szegfű elhervadt, Ujhelyi újraélesztené

ĀAz összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt a DK-t is törpepártnak nevező Tóth Bertalan társelnök szerint, csupán a választáson mondott csütörtököt az ellenzéki szövetség

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom