Belföld

Márki-Zay politikai senkiföldjére került, folyik a harc a pénzért

Lenézik a bukott kapitányt

Nemrég még Márki-Zay Péter volt a baloldal legnagyobb reménye, ám az elbukott választás óta elfogyott körülötte a levegő, szövetségesei a korábbi miniszterelnök-jelöltet hibáztatják a kudarcért, miközben ő új párt alapításán gondolkodik.

Márki-Zay politikai senkiföldjére került, folyik a harc a pénzért
Márki-Zay Péter
Fotó: MH / Török Péter

Tervét azonban még saját formációja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjai sem támogatják, ellenben egyre többen sürgetik, hogy számoljon el a kampány alatt összegyűjtött pénzadományokkal. A hódmezővásárhelyi polgármesterre hivatkozva a Mediaworks Hírcentrum azt írta, nagyjából hárommilliárd forintból kampányolt az ellenzék, adományokból pedig közel kétmilliárd forint jöhetett össze. Márki-Zay azt mondta, ugyan nem tudják még, pontosan mekkora összeg maradt, de a pénzt nem áll módjukban visszafizetni az adományozóknak, és a pártoknak sem juttatnak belőle.

Azt állította ugyanakkor, nem pártalapítási terveihez akarja felhasználni. Kész Zoltán, Márki-Zay bizalmi embere a napokban azt követelte, a volt listavezető számoljon el a kampánypénzekkel. Márki-Zay Péter azonban azzal vágott vissza, Kész Zoltán üzleti kérdésként tekintett a kormányváltásra, és azt is el tudja képzelni, hogy valami pozíciót szeretett volna kapni. Megkérdeztük a bukott kormányfőjelölt volt szövetségeseit, mit szólnak ahhoz, hogy a megmaradt kampánypénzeket nem osztaná szét a baloldali összefogásban részt vevő pártok között, és szerintük mennyi járna nekik, ám lapzártánkig egyik szervezet sem válaszolt.

Gyurcsány bukott kapitányának baloldali megítélésről sokat elárul, hogy az IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy fogalmazott: „A Márki-Zay-szintű politikusok elvileg nem képezhetnék a politikai valóságnak sem az alanyát, sem a tárgyát.” Böcskei szerint Márki-Zay, saját mozgalma támogatását is elveszítve a „senki földjére” került.

Kapcsolódó írásaink

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"

ĀDömötör Csaba: A DK elnöke volt az, aki közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lehet frakciója, ő teremtette le Karácsony Gergelyt a b betűs szóval Márki-Zay miatt, ő zárta ki Márki-Zay Pétert az Elnökök csoportból