Belföld

Gyurcsány új bábja Fekete-Győr

Fekete-Győr András kapta meg tegnap a szürreális állításokkal támadó, ám álszenten moralizáló szerepet a Házban. Orbán Balázs államtitkár felhívta a „bajkeverő" képviselő figyelmét: Orbán Viktor egyértelmű vállalásokat tett, hogy megőrzi az eredményeket, így a családtámogatásokat, a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak reálértékét.

Gyurcsány új bábja Fekete-Győr
„A jó kormányzás célja, hogy kiszámítható, békés életet éljen minden magyar polgár" – nyilatkoztatta ki Fekete-Győr, a bukott miniszterelnökre emlékeztető álszentséggel.
Fotó: MH/Purger Tamás

Ezúttal sem szólalt fel napirend előtt Gyurcsány Ferenc, sőt egyetlen képviselő sem a DK-ból, a legnépesebb baloldali frakcióból, viszont jól érzékelhetően Fekete-Győr András átvette Gyurcsány szerepét. A Momentum frakcióvezetője a DK-elnökre jellemző módon egy párhuzamos valóságot vázolt fel, amikor arról beszélt, hogy a kormány „fenyegetőzik„ és készakarva bizonytalanságban tartja a magyar embereket a folyton a változó szabályokkal, valamint „háborús propagandát terjeszt”. „A jó kormányzás célja, hogy kiszámítható, békés életet éljen minden magyar polgár„ – nyilatkoztatta ki Fekete-Győr, a bukott miniszterelnökre emlékeztető álszentséggel.

Orbán Balázs válaszában rámutatott: Orbán Viktor az eskütétele után elmondott beszédében egyértelmű, konkrét vállalásokat tett, ha ezt a baloldalon nem értették, akkor „a fogadószerkezetben lehet a hiba”. A kormány megőrzi az eredményeket: a családtámogatásokat, a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak reálértékét – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, Orbán Viktor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy elítélik az orosz agressziót és a béke megteremtésén dolgoznak, emellett segítik az ukrán menekülteket. A háborús propaganda terjesztéséről a baloldalnak kellene „lejönni„ – jegyezte meg. A gazdasági válságról elmondta, a középosztály Európában mindenhol szenved, a multinacionális vállalatok és a bankok viszont jól járnak.

A magyar kormány nem akarja, hogy annak a háborúnak az árát, amit nem a magyar emberek kezdtek és nem értenek vele egyet, a magyar emberek fizessék meg – hangoztatta Orbán Balázs. Felidézte, hogy Fekete-Győr korábban betört egy szerkesztőségbe, mert nem tetszett neki a cikk, amit írtak róla, illetve füstgránáttal támadt rendőrökre.

A bajkeverés önöknek fontosabb, mint az együttműködés – vélte Orbán Balázs, komolytalankodásnak minősítette, hogy a momentumosok csak akkor tettek képviselői esküt, amikor rájöttek, hogy különben nem jár fizetés. Azt javasolta a képviselőnek, változtasson a politikáján, mert ha nem teszik meg, akkor „egy momentum lesznek a magyar politikatörténetben”.

Orbán Balázs, a Magyar Országgyűlés tagja
Orbán Balázs, a Magyar Országgyűlés tagja
Fotó: MH/Purger Tamás

A Jobbik részéről nem Jakab Péter frakcióvezető, hanem Brenner Koloman szólalt fel, a Fidesz szerinte „értelmiségellenes politikáját„, illetve az oktatási rendszert bírálva, erősen gesztikulálva indulatosan ismételgette magát. Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobbikos képviselő a tipikus balliberális mantrákat ismétli.

Az, hogy leminősítette az egész oktatási rendszert, a baloldal sajátja – jelentette ki az államtitkár, majd különböző magyar és nemzetközi felmérések eredményeit sorolta, azt bizonyítva, hogy a magyar diákok egyre jobb eredményeket érnek el minden tárgyból, sőt, már a családi háttér is alacsonyabb arányban határozza meg az előrejutást, vagyis a hátránycsökkentés, felzárkóztatás is hatékonyabb. Azonban a baloldal és „a baloldalivá lett Jobbik” mindennek ellenére azt állítja, hogy a magyarnál rosszabb nincsen, minden, ami magyar, az rossz, „a magyar diákok rosszak, a magyar pedagógusok rosszak, cseréljük ki valami másra„.

Szabó Sándor (MSZP) az új kormányzati struktúrát kritizálta, főként azt, hogy hiányzik az önálló oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi tárca, noha „tarthatatlan a helyzet az egészségügyben, újabb távozási hullám várható”, ami a rendszer „összeomlásához„ vezethet. Rétvári Bence közölte: a baloldali kormányok hitelből próbáltak fizetést adni, és akkor „nem felmondási hanem elbocsájtási hullám volt”, az önkormányzatok pedig eladósodtak, mert nem tudták fizetni az intézmények dolgozóit. Most valóban bérfeszültség van, mert az orvosok bére két és félszeresére nőtt, az ápolóké viszont 72 százalékkal. Csakhogy más helyzet, amikor az egyiktől többet vesznek el, mint a másiktól, most az emelkedés mértéke különbözik, nem a csökkenésé – magyarázta az államtitkár, példákkal szemlélteve, mennyivel többet keresnek jelenleg az egészségügyi dolgozók.

„Az önök receptje tömeges elbocsájtásokhoz vezetett, a miénk nagyobb megbecsüléshez" – fogalmazott Rétvári Bence.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) az önálló környezetvédelmi tárca hiányát kifogásolta, Bodó Sándor államtitkár azzal vágott vissza, hogy az ellenzéknél csak politikai kérdés a környezetvédelem. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke leszereltette a kukák huszonöt százalékát Budapesten, megszüntette a Főkertet, a parlamentben pedig a baloldal nem szavazta meg a klímavédelemről szóló törvényt – sorolta Bodó, megállapítva, „teljesen mást csinálnak, mint amit a kormányon számonkérnek”.

Ezután a kormány zöld intézkedéseit részletezte, közben megfeddve a „modortalanul„ bekiabáló Tordai Bencét.

Toroczkai László (Mi Hazánk) a jó közbiztonságot kérdőjelezte meg, egyrészt a hétvégi kerepesi családi összecsapás kapcsán, megjegyezve, hogy a baloldali roma képviselőknek „nem a parlamentben kellene lovári nyelven beszélni”, hanem „már ott jelen kellene lenni a helyszínen„, és azért dolgozni, hogy a roma fiatalok „ne kövessék ezt a szubkultúrát”. Ásotthalom volt polgármestere beszélt arról is, a déli határnál „háborús állapotok„ uralkodnak, „gépkarabélyokkal felfegyverzett bűnszervezetek szervezik az embercsempészetet”, és a helyiek rettegnek a „migránsbűnözők„ miatt, akik óriási gazdasági károkat okoznak a gazdáknak.

Kontrát Károly leszögezte: a magyar rendőrség valamennyi településen határozottan fellép minden bűnöző ellen, így történt ez Kerepesen is, azonnal megtették a szükséges intézkedést, helyreállították a rendet. A déli határt illetően az államtitkár közölte, valóban agresszívabbak a migránsok és nő az embercsempészet. A 2015-öshöz hasonlóan hatékony fellépést ígért, és arra kérte a képviselőt, szavazza majd meg a jövő évi költségvetést, amelyben ehhez „meglesznek a források”.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony dacos távolmaradása

Ā„A Városliget fejlesztése egy csoda. Az a nemzetközileg is elismert érték, ami odakerült, az a magas színvonalú városi közpark, ami létrejött, minden európai nagyváros ékköve lehetne. Budapest főpolgármestere viszont durcásan nem megy el a megnyitóra”

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"

ĀDömötör Csaba: A DK elnöke volt az, aki közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lehet frakciója, ő teremtette le Karácsony Gergelyt a b betűs szóval Márki-Zay miatt, ő zárta ki Márki-Zay Pétert az Elnökök csoportból