Belföld

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"

Gyurcsány Ferenc múlt heti botrányos felszólalása után tegnap Jakab Péter is ott folytatta, ahol az előző parlamenti ciklusban abbahagyta, Dömötör Csaba szerint azonban inkább a jobbikos zaklatási ügyben kellene bátornak lennie, nem az üléstermi fenyegetésekben. Az államtitkár megjegyezte: ha lenne a komolytalanságnak zászlaja, a Jobbik fölött lengedezne.

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Fotó: MH/Török Péter

Az új Országgyűlés megalakulása után első alkalommal szólalt fel tegnap Jakab Péter, a Jobbik régi-új elnöke, frakcióvezetője.

Napirend előtt lendületesen azzal indított, hogy „az igazság fontos dolog„, majd felszólította a kormánypárti képviselőket, „menjenek ki az emberek közé, megismerni a magyar valóságot”. Közölte, hogy „több ezer emberrel„ beszélgetett a kampányban az utcafórumokon, akik azt mondták neki, „egyre nagyobb a szegénység, a kilátástalanság”.

„Kinyílik a bicska a zsebében„, „agyonadóztatják az embereket” – hangoztatta Jakab, és radikális áfa-csökkentést követelt, kijelentve, „a csirkefarhát árának befagyasztása már édeskevés.„

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője suttyó módon terpeszkedik az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője suttyó módon terpeszkedik az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Fotó: MH/Török Péter

Dömötör Csaba megállapította: Jakab Péter úgy folytatja, mintha mi sem történt volna, mintha nem futott volna bele a Jobbik egy óriási választási kudarcba.

Az államtitkár rámutatott: már a háborús helyzet előtt is infláció volt Euróbában. Nem igaz ugyanakkor, hogy a kormány nem tett semmit, igaz, az árstopokat a baloldal, benne a Jobbik nem támogatta, és az áfa-csökkentéseket sem szavazták meg.

„Ha lenne a komolytalanságnak zászlaja, a Jobbik fölött lengedezne” – fogalmazott az államtitkár.

Felidézte, hogy Jakab a hétvégén azt mondta, az igazi végrehajtó a nép lesz. „Így van, magukat kiszavazták. Ide vezetett ez a stílus, és hogy összeálltak a baloldallal. A hatalom a népé, a kudarc a Jobbiké, a felelősség Jakab Péteré„ – mondta, hozzátéve, továbbra is várják a tájékoztatást a Jobbik szexuális zaklatási ügyében, „ebben legyen bátor, ne az üléstermi fenyegetésekben”.

Gelencsér Ferenc (Momentum) szerint egyetlen szóval lehet jellemezni a parlament munkáját: „jaj„. Majd mégis kitöltötte a rendelkezésére álló időt, és sok szót használva azt sérelmezte, mindig csak Gyurcsány, Soros és Brüsszel a téma, amúgy pedig „erkölcsi dekadencia” van, „feloldják a nemzet legfontosabb pillérét, a családot„, mert „megmérgezik” az állandó harcról szóló kommunikációval.

Dömötör Csaba azzal vágott vissza, hogy a képviselő pártja pár hete még azt sem tudta eldönteni, egyáltalán részt vesz-e az Országgyűlés munkájában, ne várjon tapsot, amiért bejárnak dolgozni.

A „morális deficit„ kapcsán az államtitkár emlékeztetett: a Momentum tevékenyen részt vett az O1G üzenetének terjesztésében, képviselőjük (Fekete-Győr András) rontott be egy szerkesztőségbe, amikor nem tetszett neki a cikk amit írtak róla, más alkalommal pedig füstgránátot dobott a rendőrökre egy demonstráción. Először a saját képviselőikkel szemben érvényesítsék az elvárásaikat – javasolta Dömötör.

A „gyurcsányozásról” közölte: a Telexen megjelent oknyomozó cikkből tudjuk, hogy „Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon„, ő a „senior pártelnök”, „a rendszergazda„.

A DK elnöke volt az, aki közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lehet frakciója, ő teremtette le Karácsony Gergelyt a b-betűs szóval Márki-Zay miatt, ő zárta ki Márki-Zay Pétert az Elnökök csoportból. „Félrevezették saját miniszterelnök-jelöltjüket, nem azt a kampányújságot terjesztették, amit megmutattak neki. Hátba szúrták, ez mindent elmond arról, mit gondolnak a bajtársiasságról” – vélekedett Dömötör Csaba.

Szerinte abba jobb nem is belegondolni, mi lett volna, ha a baloldal nyeri a választást, azonban a hatalom valóban a népé, és a baloldalnak piros lapot adtak a választók április harmadikán.

A szocialista Kunhalmi Ágnes a pedagógusok helyzetét panaszolta, azt fejtegetve, az alacsony a fizetések miatt felgyorsult a pályaelhagyás, a pedagógushiány országos és rendszerszintű, emelkedik az átlagéletkor. Gúnyosan kitért Pintér Sándor jelenlegi és leendő belügyminiszter szavaira, harciasan leszögezve, „a rend ezen nem fog segíteni, a csodafegyver a bér, hacsak nem akarják betiltani a pályaelhagyást, amit nem ajánlok.„

Rétvári Bence nyomatékosította: elismerés és tisztelet illeti a pedagógusokat.

A kormány a koronavírus-járvány alatt is kétszer tíz százalékkal emelte a pedagógusok bérét pótlékokkal, viszont a szocialista kormány válság idején elvett tőlük egyhavi bért, bezárt 386 iskolát és tizenötezer pedagógus bocsátott el, tehát nem, hogy akadályozták volna a pályaelhagyást, hanem elősegítették.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Fotó: MH/Török Péter

A pedagógusoktól vettek el, akiktől a legkönnyebb volt, saját politikai túlélésük érdekében – magyarázta az államtitkár. Megjegyezte: Pintér Sándor már bizonyította, hogy jó érdekérvényesítő képességgel rendelkezik...

Dúró Dóra (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a fogantatás pillanatában jön létre az emberi élet, ettől kezdve ugyanannyi méltósága van a magzatoknak, ugyanannyi joga mégsincs.

A képviselő szorgalmazta, hogy pártjának az abortuszok számának csökkentésére irányuló javaslata alapján vezessék be, hogy a nőknek döntésük előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. „Ez nem szigorítás, hadd szóljon a gyermek az anyához” – mondta Dúró Dóra.

Rétvári Bence válaszában hangsúlyozta: „A legnagyobb ajándék a gyermek. Nagyon hosszú demográfiai ősz után a kormány 2010-ben úgy döntött, a családbarát szemléletet teszi uralkodóvá. Megmutattuk, hogy van értelme egy családbarát fordulatnak, a magyar emberek családközpontú értékrendje olyan erős, hogy eredményeket lehet elérni.„

A 2010-es 1,29-es demográfiai arányszám a legrosszabb volt az Európai Unióban, mostanra 1,59-re emelkedett, ami a legmagasabb. Az abortuszok száma is lényegesen csökkent, a házasságoké nőtt, a válásoké is mérséklődött.

„Az Unió továbbra is őszbe hajló, míg nálunk demográfiai tavasz van. A családbarát politika eredményeket hozott, ez nem csak a szerencsének köszönhető” – hangoztatta az államtitkár, hozzáfűzve, a családbarát lépések hungarikumok.

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István a stabilizáció fontosságát hangsúlyozta, mivel azzal a belső rendet és a külső biztonságot is szavatolja az állam. A magyar gazdaság válságálló, folyamatosan szállítja a jó eredményeket, a növekedés messze meghaladja az Unió átlagát, ez nagyon komoly teljesítmény – jelentette ki.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án
Fotó: MH/Török Péter

Tállai András államtitkár leszögezte: a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb évtizede van mögöttünk, az unió szégyenpadjáról mintaország lettünk, teljesült az egymillió új munkahely ígérete, növekedett az állami vagyon és a családok megtakarítása is.
Bánki Erik (Fidesz) közölte, Magyarország nem ismer kompromisszumot a nemzeti érdek és az önvédelem érvényesítése terén, az energiaellátás biztosítása és a rezsicsökkentés fenntartása továbbra is elsődleges cél.

Kapcsolódó írásaink