Belföld

Karácsony dacos távolmaradása

„A Városliget fejlesztése egy csoda. Az a nemzetközileg is elismert érték, ami odakerült, az a magas színvonalú városi közpark, ami létrejött, minden európai nagyváros ékköve lehetne. Budapest főpolgármestere viszont durcásan nem megy el a megnyitóra”

A Liget-projektet csökönyösen bíráló főpolgármester nem tette tiszteletét a Néprajzi Múzeum hétvégi megnyitóján. Wintermantel Zsolt szerint „ki kell mondani, hogy bizonyos érdekek mentén, politikailag motivált csoport, de lassan már csak egy személy, nem tarthatja túszul a nemzet fővárosát”. Kötter Tamás szintén úgy véli, „Budapest többet érdemel egy ilyen hazátlan főpolgármesternél”.

Karácsony dacos távolmaradása
Az új Bubi-állomás átadója helyett nem a hortenziáit szemlélte a politikus
Fotó: MH/Purger Tamás

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként látványosan nem találja a helyét a politikai térben, a Néprajzi Múzeum vasárnapi megnyitóján például hírét-hamvát sem lehetett látni, Facebook-oldalán – fotót is mellékelve – arról posztolt: „Idén különösen szép a hortenziánk.” Karácsony távolmaradását Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében úgy kommentálta: „Üdvözölném a hivatalban lévő polgármester urat is, de őt kegyeleti okokból, miután nem jött el, most nem köszöntöm.”

Nem ez volt a Liget-projekt egyetlen eseménye, amelyen a főpolgármester nem tette tiszteletét, a Magyar Zene Házának megnyitóján sem jelent meg. Sőt, az átadás után botrányos hangnemben bírálta is a beruházást: „A 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.”

A távolmaradás mögött nem nehéz politikai okokat sejteni, hiszen korábban ennél jóval kisebb jelentőségű eseményen is felbukkant a főpolgármester. Legutóbb a Tarlós István által megkezdett hármas metró átadóján volt jelen, és igyekezett is learatni a politikai hasznot, habár a munka oroszlánrészét, az előkészítést, a kivitelezési tervek elkészítését elődje már megvalósította.

Többen is keresetlen szavakkal reagáltak Karácsony Gergely viselkedésére. Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi, fideszes polgármestere - akit tegnap a fővárosi Fidesz-KDNP frakció vezetőjévé választottak - azt írta közösségi oldalán: „Mostanra a budapestiek és a nem budapestiek is a lábukkal szavaznak a Liget-projektről. És ahogy látom, akárcsak egy hétköznap délután, de pláne a hétvégéken, a Liget nagyon bejön mindenkinek

. A Városliget fejlesztése egy csoda. Az a nemzetközileg is elismert érték, ami odakerült, az a színvonalas szolgáltatáscsomag, amit az ideérkezők élvezhetnek, az a magas színvonalú városi közpark, ami létrejött, minden európai nagyváros ékköve lehetne. Budapest főpolgármestere viszont durcásan nem megy el a megnyitóra. Elég ebből! Igen is ki kell mondani, hogy bizonyos érdekek mentén, politikailag motivált csoport, de lassan már csak egy személy, nem tarthatja túszul a nemzet fővárosát!”

Kötter Tamás író, ügyvéd felvetette: „Merre járt Karácsony a Néprajzi Múzeum megnyitója alatt? A főpolgármester a hazugságai elől menekült, a valóság elől bujkált, vagy szimplán Orbán Viktor miatt nem vett részt a rendezvényen? A baloldal folyamatosan mantrázza, hogy a kormány kivérezteti a fővárost, miközben jelentős beruházások valósulnak meg kormányzati forrásból, sőt ciklusokon átívelő az a gyakorlat, hogy dedikált kormányzati szereplő van, aki a budapesti fejlesztéseket felügyeli.

Arról ne is beszéljünk, hogy a haladó handabanda része az »építsünk hidakat, ne árkokat«, de aki valójában tesz is ezért, az a jobboldal! Orbán Viktor átadta azt a múzeumot, ami közös kulturális bölcsőnk méltó bemutatására hivatott, de Karácsony Gergely ezt nem tartotta fontosnak. A baloldal számára a kulturális, gazdasági és politikai kérdések valójában nem fontosak. Nekik csak a hatalom számít, amelynek megszerzéséhez eszközként használnak kulturális, gazdasági vagy politikai vitatémákat. Budapest többet érdemel egy ilyen hazátlan főpolgármesternél, 2024-ben le kell váltatni!” – vélekedett a közíró.

A koronavírus-járványt és az azt követő időszakot a baloldali városvezetés és Karácsony Gergely szemrebbenés nélkül használta arra, hogy országos politikát folytasson, és hadakozzon a kormánnyal. Az önkormányzati választás után nem sokkal – hiába hagyott a Tarlós István-féle vezetés száznyolcvanmilliárdot a főváros számláján – Kiss Ambrus költségvetésért felelős általános főpolgármester-helyettes 2020-ban arról panaszkodott, „súlyos lyuk van a büdzsében”.

Ebből nőtt ki később a „fővárost kivéreztető kormány” narratívája. Annak ellenére, hogy a Fővárosi Közgyűlés most szerdán esedékes ülésének napirendjén szereplő, a tavalyi büdzsé végrehajtásáról szóló előterjesztésben feketén-fehéren az szerepel: a költségvetési kiadások az előző évhez képest 2,35 milliárd forinttal mérséklődtek, míg a költségvetési bevételek 22 milliárd forinttal nőttek a tervezetthez képest.

Eközben a főpolgármester próbálja ígéretei terén utolérni magát, a sietség egyik ékes példája a pesti alsó rakpart autósok elől történő lezárásának terve. A főpolgármester a Lánchídtól az Erzsébet hídig tartó szakaszt úgy kívánja lezárni a gépjárműforgalom elől, hogy olyan infrastruktúra-fejlesztés, ami az adott szakasz forgalmát ki tudná váltani, nem történt az elmúlt években. A Magyar Autóklub szakmai szervezet szerint semmilyen szakmai alapja nincs a lezárásoknak. Társadalmi párbeszéd sincs, az egyeztetések formálisak. Karácsony Gergely viszont, úgy látszik, nem érzékeli, hogy a város a forgalmi dugók tekintetében tűréshatárához érkezett, hiszen nem sokra rá közölte: szólnak szakmai érvek a Lánchíd lezárása mellett.

A sietős tervek között szerepel újabban az az Aquincumi híd, amelyet sem Déri Tibor (Momentum) újpesti, sem Kiss László (DK) óbudai polgármester nem támogat. A híd helyett a két polgármester inkább az M0-s körgyűrű érintett szakaszának a befejezését szeretné. Kifogásolták továbbá, hogy négy, a BKK által készített megvalósítási tanulmányban felsorolt tervezet növekvő forgalmat okozna a két kerületben. A két polgármester elutasította azt a tervezetet, amely csak közösségi és kerékpáros közlekedéssel számolna a hídon, úgy vélik, annak ilyen formában nincs értelme. Ezek után kijelenthető, hogy a főpolgármester sietős ígéretbeteljesítő politikája nemcsak a budapestieknek, de már a baloldalnak is fejfájást okoz.

Kapcsolódó írásaink

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"

ĀDömötör Csaba: A DK elnöke volt az, aki közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lehet frakciója, ő teremtette le Karácsony Gergelyt a b betűs szóval Márki-Zay miatt, ő zárta ki Márki-Zay Pétert az Elnökök csoportból