Belföld

A szexuális terror jogász szemmel

Megvalósulhatott a személyi szabadság megsértésének bűntette

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön, a Jobbik zárt körű rendezvényén történt állítólagos szexuális erőszak kapcsán az eddig megismert körülmények alapján egyértelműnek tűnik az, hogy megvalósulhatott a személyi szabadság megsértésének bűntette – mondta lapunknak Hegedűs László büntetőjogász.

A szexuális terror jogász szemmel
Jakab Péter egyik bizalmasa Földi István
Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala

Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyi szabadság megsértését aljas indokból vagy célból, a sértett sanyargatásával követték el – tette hozzá a szakértő.

Mint ismert, a vélelmezett bűntett sértettje, Szilágyi György volt Jobbik alelnök huszonnégy éves élettársa, akit becsaltak egy helyiségbe, ezután rázárták az ajtót, majd a feljelentés szerint az elkövető a fürdőszobában megpróbálta megerőszakolni a hölgyet. Az áldozat segítségért kiáltozott, és kapott is.

Ha valakire rázárják az ajtót, az egyértelmű jele annak, hogy megvalósult a személyes szabadság megsértése – magyarázta Hegedűs László. Ezt a bíróság még olyan esetben is megállapítja – tette hozzá –, ha a sértettet egy fához kötözik.

Szexuális erőszakot követ el, és a bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel – hangsúlyozta a szakértő. A bűncselekmény megvalósulása tényállásfüggő, az eddig megismert körülmények alapján legfeljebb a szexuális erőszak kísérletéről lehetett szó.

Lapunk felvetésére, hogy történhetett-e hivatali visszaélés is, például feljelentési kötelezettség elmulasztása, a büntetőjogász azt felelte, első blikkre nem. Hisz ez a kötelem csak államellenes bűntett esetén kötelezi az országgyűlési képviselőt. Az kiderült, hogy a sértett kiszabadítója, Gyüre Csaba és Jakab Péter pártelnök egyaránt országgyűlési képviselő volt a történtek idején.

Hegedűs László szerint ugyanakkor a tényállás függvényében felmerülhet a bűnpártolás gyanúja. Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna, segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, vagy a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó írásaink