Belföld

Támogatást kapnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő szakrendelők

Egészségügy

Félmilliárd forint támogatást kaptak azok a szakrendelők, amelyek részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – tájékoztatott a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség tegnap.

Az oltások beadása, ennek megszervezése, a szükséges eszközök és személyzet biztosítása az adott egészségügyi intézmény feladata volt, ez azonban természetesen nem szerepelt az önálló járóbeteg-szakellátók finanszírozott feladatai között, így a munkában részt vevő intézmények saját forrásaikból finanszírozták költségeiket – közölte a szervezet. A járóbeteg-szakellátási szövetség ezért felmérte az intézmények 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, igazolt kiadásait, és az igényeiket eljuttatta az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) – írták.

Az Emmi a több mint félmilliárd forintos támogatási igényt elfogadta. Az adatgyűjtés alapján 35 szakrendelő részesült támogatásban, az átlagos finanszírozás mintegy 14,5 millió forint. Változó volt a költségek mértéke, volt szakrendelő, amely 230 ezer, de volt olyan is, amely 53 millió forint támogatást kért – ismertették. Hozzátették, hogy a 35 intézményben a szóban forgó hat hónapos időszak alatt 325 ezer oltást adtak be. A most megítélt támogatások csak a 2021. január 1. és június 30. közötti időszakban, a járvány elleni védekezéssel összefüggésben felmerült olyan költségekre fordíthatók, amelyeket az intézmény már korábban teljesített, és a kompenzációjára máshonnét külön forrást nem kapott.

Kapcsolódó írásaink

Az oltás biztonságos a terhesség alatt is

ĀAz állapotos nők koronavírus elleni védőoltásának fontosságát hangsúlyozták brit orvosok, miután egy nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy a vakcinálás nemcsak biztonságos, hanem a halvaszületés kockázatát is csökkenti