Belföld

Megszorítások helyett országvédő politika

A Momentum ifjú képviselője napirend előtt azt fejtegette, kellemetlen helyzetbe fog kerülni a kormány a háború után, amiért nem küld fegyvereket Ukrajnának. Menczer Tamás rámutatott: nem a kormány szolgál idegen érdekeket, hanem az SZDSZ nyomdokain járó párt. Dúró Dóra azt ígérte, a Mi Hazánk tabukat fog döntögetni, Répássy Róbert leszögezte: az antiszemitizmus vörös vonal.

Megszorítások helyett országvédő politika
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Napirend előtti felszólalásában Keresztes László Lóránt (LMP) egyrészt kijelentette, hogy nem támogatnak olyan lépéseket, amelyek térdre kényszerítik a magyar gazdaságot, majd a Paks-2 beruházást bírálta. Süli János paksi bővítésért felelős miniszter rámutatott: éppen az energiabiztonság indokolja az erőmű bővítését. Hangsúlyozta: az atomenergia-együttműködés Oroszországgal zavartalan, most is rendben megérkezett repülővel a fűtőanyag-szállítmány.

Mellár Tamás (Párbeszéd), belekapaszkodva a miniszter válaszába, hirtelen ötlettől vezérelve felvetette: mi lett volna, ha lelövik a gépet? „Ugyan nem értek a dologhoz, de a kockázatokat be kellene azonosítani„ – jegyezte meg Mellár. Ezután úgy vélekedett, „rendbe kellene tenni a KSH-t”, mert szerinte valótlan adatokat közöl. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára „intellektuálisan vadnak„ minősítette a képviselő gondolatait, kijelentette: „nem kellene csacsiságokat beszélni”, a gép nem Ukrajnán, hanem Lengyelországon és Szlovákián keresztül érkezett. Mellár szavai veszélyesek – állapította meg az államtitkár, és azt javasolta, mielőtt a képviselő ilyesmit felvet, tájékozódjon, hiszen van szakértői kerete a Párbeszéd frakciójának. A KSH kapcsán Orbán Balázs közölte: a statisztikai módszerek több évtizede ugyanazok, az adatok pedig az Eurostat által validáltak. Felvetette: talán az a problémájuk, hogy ezek a számok tökéletesen alkalmasak az összehasonlításra, ami viszont a baloldali kormányzást nem éppen jó színben tünteti fel. „Ön bejelentkezett a KSH elnöki pozíciójára, mi viszont olyan közgazdászt keresünk, akit nem megzavarnak a tények, hanem tiszteli őket„ – fogalmazott az államtitkár.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint a választók úgy döntöttek, van harmadik út, és szükség van Gyurcsány-mentes ellenzékre. „Tabukat fogunk döntögetni” – ígérte. Kitért arra, hogy szerinte a WHO világszerte coviddiktatúrát készít elő, és hogy ideológiai merénylet zajlik Nyugaton a fehér ember civilizációja ellen. Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára úgy reagált, az út, amelyen a Mi Hazánk jár, nem új, és több kudarc övezi, mint siker. Emlékeztetett arra, hogy Harmadik út néven a MIÉP és a Jobbik választási szövetséget kötött, amely 2006-ban 2,2 százalékot ért el a választáson. „A kormány zéró toleranciát képvisel az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben, ez egy vörös vonal„ – figyelmeztette a politikust.

A szocialista Komjáthi Imre azt állította, hogy a kormány nem segíti a Tungsram elbocsájtott dolgozóit. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár hangsúlyozta: a kormány a munkavállalók oldalán áll, 2010 óta nem hisz a segélyalapú gazdaságpolitikában, a pénz munkából lesz, az adók alacsonyak, a jövedelmek nőnek, megéri dolgozni. Ennyien még sohasem dolgoztak Magyarországon, 4,7 millióan, „ebben nincs semmiféle hókuszpókusz”. A Tungsram dolgozóit pedig állásközvetítéssel, tanácsadással segítik a szakszervezetekkel és az iparkamarával együttműködve.

Tompos Márton Kristóf (Momentum) provokatívnak szánt, indulatos felszólalással mutatkozott be a parlamentben. Úgy látja, a kormánypárti sajtó orosz háborús propagandát terjeszt. „Pucolják ki a médiájukat„ – szólította fel a kormányt. Majd arra utalt, a háború után kellemetlen pozícióba fog kerülni a kormány, amiért most nem küld fegyvereket Ukrajnának, ám nagyvonalúan közölte: „rendben van, önök vállalják a felelősséget ezért a NATO-szövetségeseik előtt.” Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára felhívta a figyelmét arra, hogy a felszólalásának helye a magyar Országgyűlés, nem a médiahatóság. Nyomatékosította továbbá, hogy hazánk nem küld fegyvereket Ukrajnának, mert ebből a háborúból ki kell maradnunk. Megállapította: a Momentum véletlenül sem a magyarok érdekeit képviseli, miközben épp ők akarják azt elhitetni, hogy a kormány képvisel idegen érdekeket. A Momentum a Gyurcsány-párt ifjúsági tagozata, az SZDSZ nyomdokában jár, de az SZDSZ a politikatörténet szemétdombjára került – emlékeztetett Menczer, nem zárva ki, hogy a Momentum is oda jut. Felidézte, hogy Fekete-Győr András korábbi pártelnök a baloldali összefogásról korábban azt mondta: „valamilyen moslékszerű mix„, illetve, hogy szembeköpnék magukat, ha összeállnának a Jobbikkal. „Sikerült megmosakodni azóta?” – kérdezte Menczer.

A jobbikos Brenner Koloman azt követelte: „Orbán és a Fidesz szerezze vissza az uniós forrásokat„, Rétvári Bence államtitkár pedig azzal vágott vissza, hogy a családvédelmi népszavazás eredményét tisztelni kell a Jobbiknak és Brüsszelnek is. Szembesítette a képviselőt azzal, hogy pártja egyetlen körzetben sem aratott egyéni győzelmet a választáson, „huszonkilencből nulla helyen nyertek”, és óriási feszültségek vannak a Jobbikon belül: „Önöknek már késő, de tanulság lehet más pártoknak: a magyarok nem szeretik azokat, akik a saját gerincüket operálják ki.„

Nacsa Lőrinc (KDNP) kifejtette, a munkaalapú társadalom mellett az idősek támogatása is fontos, a kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt az tíz százalékkal emelkedett, az infláció miatt pedig július elsejétől újabb 3,9 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat.

Halász János (Fidesz) elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság olajembargós javaslatát, a baloldalt arra kérte, ne álljon Brüsszel oldalára, inkább azt az irányt képviseljék, amit a magyar emberek kijelöltek április 3-án. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: „nem az a megoldás, ha gazdasági értelemben lábon lőjük magunkat. Alapelv, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.” Kitért rá, a baloldal azzal riogat, hogy jönnek a megszorítások, ám a kormány nem eltörölte, hanem meghosszabbította az árstopokat. „A két kormányzás között világos a különbség, mi nem a baloldali megszorítások útját járjuk, hanem országvédő politikát folytatunk„- jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink