Belföld

Jósként is megbukott Márki-Zay Péter

„Szellemileg üresek, megoldási javaslataik nincsenek, hiszen még a valós problémákat sem ismerik fel, marad a riogatás. Nem véletlen, hogy a választók nem kértek belőlük”

Listavezetőként minden korábbinál nagyobb mélységbe rántotta a baloldali összefogást Márki-Zay Péter, azóta pedig kiderült, hogy jósnak még rosszabb, mint miniszterelnök-jelöltnek: nap mint nap kormányzati megszorításokkal riogatja megmaradt maréknyi követőjét, bár már megkérték, törölje tisztára kristálygömbjét.

Jósként is megbukott Márki-Zay Péter
Márki-Zay politikai bosszút áll szocialista alpolgármesterén
Fotó: MH/Török Péter

Gyurcsány levitézlett kapitánya a választási kudarc utáni sokkból felocsúdva pofátlanul hazug rémhírkampányba kezdett. Márki-Zay Péter április 7-én azzal riogatott, hogy „Orbán golyófogónak küldené gyermekeinket Ukrajnába”, április 10-én már azt írta: „rettenetesen nagy a baj, Orbán, bár tagadja, súlyos megszorításokra készül, nőni fognak a hitelkamatok, tarthatatlan lesz a benzinárstop, megroppan a rezsicsökkentés, nem lesz nyugdíjemelés, nem lesz minimálbér-emelés, marad romokban az egészségügy és az oktatás”, egy következő posztban pedig tényként közölte: „a Fidesz elzárta a gázt, katonákat toboroz, és megszünteti a rezsicsökkentést”.

Április 23-án azt jósolta: a rendszer bukásáig „az ország leépülése fokozódni fog, nőni fog a szegénység, romlik az egészségügy, az oktatás, és elszigetelődik az ország a világban”, aztán április 25-én ismét leszögezte: „Orbán Viktor vissza fogja vonni a rezsicsökkentést, megszünteti a csirkefarhát és a benzin hatósági árát, és eltörli a hitelmoratóriumot is. Akkor bukhat meg az Orbán-kormány, ha az emberek jelentős része rájön arra, hogy rosszra fordult az életük.”

Márki-Zay vágyálmai azonban csak nem akarnak valóra válni, sőt a kormány meghosszabbította az árstopokat és emeli a nyugdíjakat. Erre kommentelői is felhívták a figyelmét, valaki azt javasolta neki: „Törölje már tisztára azt a kristálygömböt!” Más így gúnyolódott: „Sajnálom hogy nem Márki úr nyert. Akkor már rezsit sem kellene fizetni, mindenki milliókat keresne, bor folyna a csapból víz helyett, az infláció megszűnt volna azonnal, Putyin ijedtében leszerelte volna a hadseregét…”

Volt, aki megállapította: „ez a félkegyelmű csak riogat, feszültséget próbál kelteni”, s akadt, aki felvetette: „Ezt várod, igaz? Hogy minden egyre rosszabb legyen, mert ez nektek jó… És te vagy keresztény meg jobboldali? Szépen beleillesz ebbe a gusztustalan csapatba.” Sokan felhívták a figyelmét arra is, hogy már három hete lezajlottak a választások, „tényleg nem vetted észre, a kutya nem kíváncsi reád? Jó voltál baleknak, most jó vagy bűnbaknak”. Többen nemtetszésüket fejezték ki, amiért a hódmezővásárhelyi polgármester „még mindig kampányüzemmódban tolja”, ahelyett, hogy a városával foglalkozna. „Esetleg megoldható lenne hogy azt csinálja, amiért a fizetését kapja??? Ha ennyire a kormány ellen akar küzdeni, akkor miért nem ült be a parlamentbe? Ott volt a lehetőség… Nem élt vele” – mutatott rá az egyik hozzászóló.

Persze nem csupán Márki-Zay próbálkozik a pánikkeltéssel, a reaktivált gyurcsányista politikus, Gréczy Zsolt szintén remek ütemérzékkel, közvetlenül az árstop meghosszabbításáról szóló bejelentés előtt, ugyancsak április 26-án állította azt Facebook-oldalán, hogy „a Fidesz átverte az embereket! Rohamosan fogy a boltokban az olaj, a csirkemell, a liszt és a cukor is! Jönnek a megszorítások!” Kötter Tamás író, ügyvéd úgy reagált: „Szellemileg üresek, megoldási javaslataik nincsenek, hiszen még a valós problémákat sem ismerik fel, ellenzékben marad a riogatás, kormányra kerülésük esetén a »széttárt kéz« politikája. Nem véletlen, hogy a választók nem kértek belőlük!”

Egyébiránt tegnap Márki-Zay Péter felvette a városvezetés fonalát, és helyben is frontot nyitott: javaslatot tett Hódmezővásárhely szocialista alpolgármesterének, Kis Andreának a leváltására. A Fidesz-KDNP helyi képviselője, Cseri Tamás közölte, a városvezetés egymás közti leszámolásában nem kívánnak részt venni, ezért a kormánypárti frakció tagjai kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt. A polgármester minősített többséget igénylő indítványát végül leszavazták.

Ezután Márki-Zay bejelentette, polgármesterként elvonja Kis Andrea feladatköreit, illetve csökkenti tiszteletdíját. Cseri Tamás erről azt mondta: kicsinyes, ostoba és alantas politikai bosszút áll Márki-Zay Péter, méltatlan módon leszámol az egyik olyan szövetségesével, akinek annak idején az első polgármesterré választását köszönheti.

Kapcsolódó írásaink