Belföld

Kunhalmi: Márki-Zay Péter tanácsadói köre erőltette a putyinozó plakátokat

Az azonnali.hu-n megjelent interjúban mesélt a kampány során elkövetett hibákról Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke. 

Kunhalmi: Márki-Zay Péter tanácsadói köre erőltette a putyinozó plakátokat
Kunhalmi: Márki-Zay Péter tanácsadói köre erőltette a putyinozó plakátokat
Fotó: MH/Purger Tamás

Volt egy saját MMM-es tanácsadói köre magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen oknál fogva még az utolsó körben is a putyinozó plakátokat erőltették – mondta el Márki-Zay Péterről az interjújában Kunhalmi Ágnes. 

Az MSZP társelnöke szerint ő abba a kisebbségbe tartozott a kampányt irányító pártvezetők között, aki nem helyeselte ezt az irányt, nagyobb hangsúlyt fektetett volna a szociális, megélhetési kérdésekre. Álláspontját azonban Ungár Péteren kívül senki nem értette meg – állította. 

A szocialista politikus elismerte, hogy  a baloldal eredményei jelentősen romlottak a lakótelepeken,  melyek korábban kifejezetten társadalmi bázisuknak számítottak. Kunhalmi Ágnes úgy látja, hogy ez a szavazóbázisokban történt átrendeződés akár Orbán Viktor 2026-os győzelmét is megalapozhatja.

Márki-Zay Péter mellett Gyurcsány Ferencnek is odaszúrt a baloldali politikus, amikor azt tudakolták tőle, hogy szövetségesei is járták az országot a kampányban, hogy nem vették észre, hogy az embereket nem az érdekli, amit a baloldal mond, ezt válaszolta:

„Van, aki a választóira figyel, van, aki a monomániáit tolja vagy éppen a hite vezérli. Márki-Zay Péterrel is az utóbbi történt szerintem. Ő egy konzervatív liberális közgazdász, akivel rengeteget kellett időrabló módon vitatkozni a tervezett jóléti intézkedésekről, mert ezeket nem akarta felvállalni.”

Kunhalmi szerint egyébként az baloldal szavazóbázisát az együttműködés fenntartásával lehetne megőrizni, azt nem tudta megmondani, hogy az MSZP indul-e még valaha önállóan a választásokon. Ujhelyi István minapi javaslatát jónak tartja, de szerinte ennél több kell, és ő maga is komplexebb javaslatokkal fog előállni, ha bejelentkezik társelnöknek a következő tisztújítás előtt, amiről még szintúgy nem döntött.

Kapcsolódó írásaink

Szelet vetett, poénvihart aratott Jakab

ĀKunhalmi is másokat okol a vereségért, úgy emlékszik, ő óva intett a putyinozástól, csakhogy társelnök társa utolsó parlamenti felszólalásában háromszor hangzott el Putyin neve