Belföld

Nem akarják érteni az Orbán-korszakot

A balliberális média ismét a valóságtól elrugaszkodott magyarázatokba bonyolódik

A nagyobbik kormánypárt teljes egészében fedi le és képviseli a társadalmat, annak minden rétegét, az ellenzék mítoszai megdőltek, a Fidesz megkérdőjelezhetetlenül néppárttá vált, de a hamis narratívát sulykoló nemzetközi médiumokat az sem tántorítja el, hogy a magyarországi ellenzék által vizionált rendszerellenes tömeg valójában nem létezik.

Nem akarják érteni az Orbán-korszakot
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A Fidesz–KDNP fölényes győzelme nem maradt nemzetközi visszhang nélkül, a nyugati fősodratú médiumok morális felsőbbrendűséggel átitatott beszámolói kapcsán egyre világosabbá válik, hogy a nemzeti blokk politikai modelljét képviselő Orbán-korszakot egyrészt nem értik, másrészt szándékosan festenek róla torz képet – mutatott rá legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet, hozzáfűzve, ezen médiumok nem képesek önreflexiót gyakorolni, továbbra is leegyszerűsített és a valóságtól elrugaszkodott magyarázatokba bonyolódnak, hogy saját narratívájukat igazolják.

Amíg a hazai és a nemzetközi balliberális erők magyar demokráciáról alkotott képe mindinkább elrugaszkodik a valóságtól, addig a nyugati konzervatívok számára iránymutatóvá válik a nemzeti blokk politikai modellje – állapította meg az elemzést jegyző kutató, Biró András.

Felidézte: az ellenzéki szivárványkoalíció tagjai különböző kifogásokat keresve bújtak ki az őket terhelő felelősség alól a megsemmisítő vereség után. A nyugati médiát már több mint egy évtizede sikerrel vezetik félre valóságtorzító narratívájukkal, amelynek központi eleme, hogy Magyarországon „az állampárt leuralta a közmédiát”, a vidéken élő választópolgároknak nincs lehetőségük megfelelően tájékozódni, illetve a „vidékiek, az alacsony képzettségűek és az idősek” okozták a Fidesz–KDNP földcsuszamlásszerű győzelmét.

Csakhogy a hagyományos hírközlési módszerek hatása mára szinte eltörpül az internetes hírordalak befolyásolási képessége mellett, a balliberális Republikon Intézet 2021. augusztusi kutatása pedig azt mutatta ki, hogy a Fidesz–KDNP szavazói mind korosztály, mind iskolai végzettség szempontjából nagyjából arányosan oszlanak el – hívta fel a figyelmet a kutató.

Közölte: a kormánypártok Budapest kivételével a nagy-, közép- és kisvárosokban, valamint a falvakban is több szavazatot szereztek, mint az ellenzéki szivárványkoalíció, ráadásul Budapesten is csupán minimális arányban győzött az ellenzék, tehát a Budapest–vidék ellentét is félmagyarázásnak minősül. A kormánypárt teljes egészében fedi le és képviseli a társadalmat, annak minden rétegét, az ellenzék mítoszai megdőltek, a Fidesz megkérdőjelezhetetlenül néppárttá vált – szögezte le az elemző.

Mint folytatta, a magyar balliberális értelmiség évről évre bővülő szótára olyan címkéket társított a magyar demokrácia leírására, mint a „kompetitív autoriter rendszer”, a „hibrid rezsim” vagy a „beteg demokrácia”, az Orbán-kormánnyal ideológiailag szemben álló külföldi erők pedig ezen fogalmakra hivatkozva, a Soros György által pénzelt különböző szervezeteken (Freedom House, Political Capital) keresztül politikailag elkötelezett módon kimutatták, hogy „Magyarország már nem szabad demokrácia”. Ezt követően a fősodratú balliberális média ezekre a „kutatásokra” hivatkozva rendre megismétli ugyanazokat az állításokat. A zsinórban negyedik kétharmados Fidesz–KDNP-győzelem ellenére nem a nemzeti blokk működését akarják megérteni, hanem a magyarországi ellenzék által felépített alternatív valóságot akarják bebizonyítani.

Az Orbán Viktor nemzetközi elszigetelődéséről szőtt mesterkélt narratíva például már több mint nyolc éve inherens részét képezi a balliberális oldal vágyvezérelt gondolkodásának, miközben a nyugati konzervatívok körében egyre nagyobb tisztelet övezi az iránymutatóvá váló magyar modellt. Az ukrajnai háború kapcsán ugyanakkor az látszott, hogy a nyugati elit érdekeit képviselő médiumok számára elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor nem orosz, hanem magyar érdekeket képvisel, miközben az Európai Unió tagállamainak nagy része érzelmileg felfűtött állapotában észre sem veszi, hogy valójában amerikai érdekeket szolgál.

A Magyarország elleni összehangolt médiatámadás – például a miniszterelnök pragmatikus külpolitikájának Putyin-pártiként való bemutatása – egyik célja, hogy a nemzeti karakterű, népakaraton és erős felhatalmazáson alapuló magyar modell továbbterjedését meggátolják más nyugati országokban – véli a kutató. Megjegyzi: a hamis narratívát sulykoló nemzetközi médiumokat az sem tántorítja el, hogy a magyarországi ellenzék által vizionált hangos, rendszerellenes tömeg valójában nem létezik hazánkban.

Kapcsolódó írásaink

A szegfű elhervadt, Ujhelyi újraélesztené

ĀAz összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt a DK-t is törpepártnak nevező Tóth Bertalan társelnök szerint, csupán a választáson mondott csütörtököt az ellenzéki szövetség