Belföld

A szegfű elhervadt, Ujhelyi újraélesztené

Az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt a DK-t is törpepártnak nevező Tóth Bertalan társelnök szerint, csupán a választáson mondott csütörtököt az ellenzéki szövetség

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt, ezért azt javasolja, hogy az MSZP változtasson nevet, és a cölöpöket meghagyva az alapokig bontsa vissza az MSZP építményét. Tóth Bertalan társelnök viszont egyenesen sikerként éli meg a szocialisták választási eredményét.

A szegfű elhervadt, Ujhelyi újraélesztené
Tóth Bertalan leköszön, Ujhelyi István még nem adta fel (középen Karácsony)
Fotó: MH

„Ezúton megerősítem, hogy amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért” – ezekkel a szavakkal ajánlotta fel szolgálatait az MSZP férfi vezetői posztjának betöltésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő közösségi oldalán. A közvélemény-kutatások szerint önállóan jócskán a parlamenti bejutási küszöb alatt tántorgó MSZP egykori alelnöke, mint írja, nem pusztán tisztséget, hanem elsősorban úttörő feladatot és kötelezettséget akar vállalni.

Ujhelyi még pártja szombati választmányi ülésén a szocialista párt újjászületését új elnevezésben jelölte meg: „Legyen pártunk új neve Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége – javasolta. A párt választmánya előtt úgy fogalmazott: – Ha valóban változtatni akarunk, akkor magunkon kell elkezdeni a változást.” A „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt – jelentette ki a szegedi politikus, hozzátéve, azért, mert a szegfű elhervadt. „Nem ugyanazt kell, csak jobban csinálni, hanem egészen mást és egészen más formában” – adta meg a receptet, de hogy ezen mit is kell érteni, az nem derült ki.

Ujhelyi felajánlkozása azért is sajátságos, mert a párt 2019-es választási mélyrepülése idején, az európai parlamenti választáson ő volt az MSZP kampányfőnöke, a bukás egyik fő felelőse, Szanyi Tibor helyett mégis őt „jutalmazták” EP-mandátummal. Holott a 2019-es európai parlamenti választáson az MSZP a Párbeszéddel közös listán indult, és történetének addigi legalacsonyabb támogatottságával, 6,61 százalékkal a korábbi két EP-s mandátum helyett csak egyre lett jogosult.

Továbbá Ujhelyi egyszer már lelépett a szocialisták léket kapó hajójáról, Botka László miniszterelnök-jelölt 2017-es belső megpuccsolása után sértődötten vonult ki az elnökség üléséről és hagyta hátra az MSZP alelnöki posztját.

Tóth Bertalan férfi társelnök az MSZP választmányi ülésén közölte, hogy a tisztújító kongresszuson nem jelölteti magát újra a társelnöki posztra, ugyanakkor a tragikus választási vereségért ő sem vállalja a felelősséget. A társelnök szerint a gyászos szereplésnek az orosz–ukrán háború, a kormány választás előtti osztogatása, a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek az okozói, amelyek nem a kormányváltás irányába hatottak.

Tóth Bertalan a párt belső parlamentjén azt mondta: az általa egységesnek nevezett ellenzék 2022-ben lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak. Az MSZP-ben a 2018-ban egyéni mandátumot szerző és most közös jelöltként indított szocialista képviselők többsége megőrizte a választók bizalmát, és Vajda Zoltán győzelmével az MSZP öt egyéni győzelmet tudhat magáénak – értékelt diadalittasan a pártvezető.

Mindezt párhuzamba állította azzal, hogy bezzeg a Demokratikus Koalíció a harminckét ellenzéki előválasztási győzelméből négy választókerületben szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Ez alapján leszögezte, az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt. „Ezért azt gondolom, hogy nekünk a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a demokrata pártokat egységbe kovácsoljuk” – magyarázta Tóth Bertalan. Tóth a DK-t a maga 7,5 százalékos parlamenti súlyával szintén törpepártnak nevezte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom