Belföld

Csendes baloldali mandátumátvétel

A nullaszázalékos Momentum bukott elnöke ultimátumhoz kötné parlamenti munkáját

A kampányban még  bírálták, most mégis frissen átvett mandátumuk birtokában esküt tesznek majd az Alaptörvényre a baloldal politikusai. Időközben saját pártja parlamenti szereplését ultimátumokhoz köti a momentumos Fekete-Győr András.

Csendes baloldali mandátumátvétel
Az utolsó pillanatban érkezett megbízóleveléért Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Katona László

Tegnap megtartották a mandátumok pótlólagos átadását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épüle­tében. Az országos listán bejutók közül többen, köztük Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok múlt héten átvették megbízólevelüket, a DK frakciója azonban már akkor jelezte, később kívánják majd felvenni mandátumukat. A NVI által tartott átadóra elsőként a Jobbik érkezett meg. A pártja frakcióját leharmadoló és a vereség után sokat kritizált elnökének, Jakab Péternek még volt ideje egy közös képre is egyre fogyatkozó támogatóival, ketten ugyanis felismerték az épület előtt.

A Jobbikból felvette még mandátumát Z. Kárpát Dániel, akiről a választást megelőzően egy amerikai portál tett közzé karlendítős felvételt. Az utolsó pillanatban aztán megérkezett a DK frakciója Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes vezetésével, nem sokkal mögöttük pedig jöttek a többiek is, köztük Gy. Németh Erzsébet, aki a Fővárosi Önkormányzatból fog átülni a parlamentbe, illetve Kálmán Olga, aki baloldali újságíróból lett baloldali politikus majd a párt elnökségi tagja, most pedig első alkalommal lehet parlamenti képviselő. Az átadó végeztével a baloldali politikusok kíséretükkel körbezárva sietősen átsétáltak az Országház épületébe megbízólevelük társaságában.

Különösen érdekes volt látni ezeket a politikusokat, hiszen a választási kampány közepette rendszeres téma volt a baloldalon az Alaptörvény és annak módosítása. Sok prominensük egyenesen odáig ment, hogy hatalomra kerülésük esetére előre vetítették az Alaptörvény egyszerű többséggel történő módosításának lehetőségét, ami azonban alkotmányellenes. A krumplis-parizeres Jakab még azt is mondta, hazánknak nincs érvényes alkotmánya. Ennek fényében a megjelent politikusoknak, úgy néz ki, nem fog problémát okozni, hogy megbízólevelük birtokában felesküdjenek a támadott Alaptörvényre. Időközben a baloldali összefogás más politikusai saját jogon úgy határoztak, feltételekhez próbálják kötni parlamenti részvételüket, habár a választók parlamenti munkára adtak nekik felhatalmazást. A gyakorlatilag nullaszázalékos Momentum eleve az ellenzéki összefogásnak köszönheti parlamenti helyeit, a párt bukott elnöke – és egyben megválasztott frakcióvezetője –, Fekete-Győr András mégis nyílt levelet intézett Kocsis Mátéhoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez.

Fekete-Győr már átvette mandátumát, érthetetlen bohóckodásnál nem több a nyílt levele, amelyben számszerűsítette szavazóit, összesen „mintegy kétmillió” embert vizionálva. Pártja és frakciója parlamenti munkáját Kocsis Mátéhoz intézett, abszurd ultimátumokhoz köti, és a színjáték közben mintha megfeledkezne arról, hogy hiába vette át megbízólevelét, mert ha nem tesz esküt az általa korábban kritizált Alaptörvényre, akkor nem fogja tudni felvenni a parlamenti munkáért járó fizetést sem.

Kapcsolódó írásaink

A szegfű elhervadt, Ujhelyi újraélesztené

ĀAz összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt a DK-t is törpepártnak nevező Tóth Bertalan társelnök szerint, csupán a választáson mondott csütörtököt az ellenzéki szövetség