Belföld

Márki-Zay újabb demagóg hadarása a köztévében

Bizarr beszélgetésnek lehettek tanúi, akik figyelemmel kísérték Márki-Zay Péter legutóbbi köztelevízióbeli szereplését. A bukott listavezető szüntelenül kampányhazugságait hadarta, a kérdésekre érdemben nem válaszolt, és tényekkel sem lehetett kibillenteni a demagógiából.

A hódmezővásárhelyi polgármester Lánczi Tamás műsorának vendége volt. Először is azt sérelmezte, hogy a kampányban nem hívták meg a köztelevízióba, azonban Lánczi közölte: legalább három tucat alkalommal keresték – ennek dokumentálására kinyomtatott egy listát is –, ám szerinte az ellenzék „inkább felépített egy narratívát a gonosz közmédiáról, s aztán ennek a narratívának a foglyává vált”, ezért nem mentek be a műsorokba.

A Jobbikkal való korábbi jó kapcsolatára vonatkozó kérdésre Márki-Zay arról beszélt, felépítette az összefogás modelljét, ám országos szinten nem tudták megvalósítani, mindezért azonban nem az egyes pártokat okolja, hanem a kormányzati hazugságokat. Arról, hogy árulókat emlegetett, azt mondta, „nem lehet kizárni, hogy a Fidesz tudott ilyet csinálni” – vagyis ezért is a kormánypártot teszi felelőssé. Fájlalja, hogy nem a program, hanem a szövetségesek alapján döntöttek a választók, szerinte nem kellett volna figyelembe venniük, hogy Gyurcsány is ott van…

Lánczi felhívta a politikus figyelmét, hogy például az elvándorlás ügyében is demagóg kommunikációt folytat, hiszen a KSH adatai bizonyítják, hogy a trend évekkel ezelőtt megfordult, és már többen jönnek haza, mint amennyien elhagyják az országot. Márki-Zay viszont megingathatatlan volt, közölte, ettől „a mérleg még nem javul” (?!), illetve „nem magyarok jönnek haza”, hanem a Fidesz migránsokat telepít be. Lánczi rámutatott: a letelepedési engedélyt kapott emberek háromnegyede határon túli magyar. Márki-Zay azonban nem jött zavarba, elképesztő magabiztossággal leszögezte azt is: a Fidesz szállít fegyvert Ukrajnának. „Ezt a hazugságot sem tudtuk eljuttatni mindenkihez… ezt a cáfolatot elnézést” – tette hozzá. Majd sok egyéb mellett arról beszélt, meg akarta akadályozni, hogy „Putyin idejöhessen Záhonyba a rakétái­val és tankjaival.”

Minden érv lehullott a bukott listavezetőről, folytatta hadarását „Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb kormányáról”, bár a műsorvezető rámutatott, hogy ezeket „unásig” elmondta már jelöltként, és épp elégszer hallották, olvasták az emberek. Márki-Zay leszögezte: elítéli a lejárató kampányt, a karaktergyilkosságot, mire Lánczi felidézte, hogy épp a listavezető ígért bizonyítékokat homoszexuális kormánytagokról, majd felvetette, mi a polgármester véleménye az „O1G” kampányról? Márki-Zay kijelentette, „az nem karaktergyilkosság, az ellenzék részéről semmiképpen nem”. Azt is mondta, „ezeréves történelmünkben voltak ilyen leválthatatlan kormányok, de okosabbak voltak, még a Kádár-rendszerben is mi voltunk a legvidámabb barakk”.

Végül arról, miért nem veszi fel a mandátumát, azt mondta, a parlamentben nem frakcióvezető lett volna, csak tag, párt nélkül.

Kapcsolódó írásaink

Sokan küldenék már Márki-Zayt pihenni

ĀBármikor szóltam, ti nekiálltatok üvölteni meg gyalázkodni, hogy igenis MZP a legjobb, ne fanyalogjak, menjek pultozni – Ceglédi Zoltán tetemre hívja a balos értelmiségieket