Belföld

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából
A pályaudvarok helyett most már a BOK-csarnokban segítik az érkezőket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is.

Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába.

"Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (...), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba" - hangsúlyozta Bakondi György.

Ennek érdekében sem katonákat, sem fegyvereket nem küldenek és nem engedik át az országon a fegyverszállítmányokat - mondta a főtanácsadó.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, a déli határszakasz jelentős migrációs nyomás alatt áll: naponta akár 500-600-an próbálnak meg bejutni Magyarországra, az Európai Unióba.  

Hozzátette, a főbb migrációs útvonalakon is jelentős a növekedés, ami elsősorban a tél végével és a járványügyi korlátozások feloldásával magyarázható.
 

Kapcsolódó írásaink

Jelesre vizsgázott a magyar nemzet

ĀSoltész Miklós úgy látja, hogy az Ukrajnából menekülők megsegítésében túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthatott eddig az ország

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom