Belföld

A menekült diákokat új ösztöndíj várja

Nálunk szerezhetnek diplomát az Ukrajnából érkező fiatalok

Lediplomázhatnak hazánkban azok az Ukrajnából menekült fiatalok, akik a háború miatt kényszerültek félbehagyni tanulmányaikat.

A kormányzati támogatású Stipendium Hungaricum program keretében új lehetőség nyílt az érintettek számára, amely nemcsak teljes tandíjmentességet biztosít a menekült hallgatóknak a magyar egyetemeken, hanem emellett lakhatási hozzájárulást vagy ingyenes kollégiumi elhelyezést, egészségügyi biztosítást és rendszeres havi ösztöndíjjuttatást is, utóbbi összege az alap-, mester- és osztatlan képzéseken havi 43 700 forint, doktori képzésben pedig akár 140–180 ezer forint. A „Students at Risk” névre keresztelt ösztöndíjprogramra azok a fiatalok jelentkezhetnek (a tervek szerint mintegy ezren), akik februárig valamelyik ukrán felsőoktatási intézmény hallgatói voltak, de menekülni kényszerültek, ugyanakkor az Ukrajnában megkezdett tanulmányaikat folytatni kívánják nálunk. A Tempus Közalapítvány koordinálásával megvalósuló alprogramot 3,25 milliárd forint többletforrásból finanszírozza a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az ukrán–orosz háború kirobbanása ismét megmutatta, hogy milyen fontos szerepe van az összefogásnak és a szolidaritásnak az oktatási együttműködésben is. A nemzetközi ösztöndíjprogramokat koordináló Tempus Közalapítvány azonnal elkezdte felmérni a kárpátaljai, ukrajnai felsőoktatási hallgatók és oktatók itteni tartózkodásának támogatási lehetőségeit” – írta közleményében a Tempus, hozzátéve: ügyfélszolgálatukon már csaknem négyezer hallgató és oktató jelezte, hogy szeretne bekapcsolódni a magyar felsőoktatásba.

Az Erasmus+ program keretében is támogatást kaphatnak a hazánkba érkező ukrán felsőoktatási hallgatók és dolgozók.

Ukrajnai résztvevők bejövő mobilitása eddig nem volt része az Erasmusnak, de az Európai Bizottság javaslata alapján mostantól lesz lehetőség arra, hogy ösztöndíjas formában tanulhassanak nálunk ukrán hallgatók, és az ide érkező ukrán oktatók is igényelhetnek támogatást – tudatta a Tempus.

Kapcsolódó írásaink

Jelesre vizsgázott a magyar nemzet

ĀSoltész Miklós úgy látja, hogy az Ukrajnából menekülők megsegítésében túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthatott eddig az ország