Belföld

Jelesre vizsgázott a magyar nemzet

Soltész Miklós úgy látja, hogy az Ukrajnából menekülők megsegítésében túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthatott eddig az ország

Az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésében jelesre vizsgázott a magyar nemzet, miközben sokszor az ukrán politika egy része, köztük az ukrán elnök részéről nemtelen támadások történtek Magyarországgal szemben, mondta Soltész Miklós államtitkár szerdán Beregsurányban.

Jelesre vizsgázott a magyar nemzet
Az államtitkár úgy érzi, hogy a nemzeti összefogás ismét jól működött
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós szerdán végigjárta a határ mentén kialakított öt segítőpontot, a közmédiának nyilatkozva méltatta azt az összegfogást, amelynek keretében a rendészeti szervek, az önkormányzatok, a kormányhivatalok, a karitatív szervezetek és sok-sok önkéntes részt vett a menekülők, a szenvedő emberek megsegítésében.

„Tették ezt a nemtelen támadások ellenére, annak ellenére, hogy a magyar választási rendszerbe is bele akartak avatkozni, és annak ellenére is, hogy az elmúlt években, sajnos, a Kárpátalján élő magyarságot sok-sok támadás, sok-sok olyan döntés érte, amely az életüket megnehezítette” – hangoztatta a politikus, majd hozzátette, de mi nem azt néztük, hogy az ukrán politika egy része hogyan viselkedik velünk szemben, illetve a magyar emberekkel szemben, hanem sokkal inkább az embereket, a szenvedőket néztük, és az hiszem ebből jelesre vizsgázott a nemzet.

A menekültek fogadásában, ellátásában, elszállásolásában jeleskedők elismerése mellett Soltész Miklós kitért a magyar médiára is, amely többsége szerinte objektíven, szépen számolt be a hatalmas összefogásról. Az államtitkár arról is beszélt, hogy amikor 45 napja elhatározták a határ menti öt segítségpont, valamint a budapesti és másutt létesített segítségpontok megnyitását, még nem tudták, hogy háromszázezer emberen kell segíteni, és Magyarországra mintegy hatszázezer ember érkezik. Szóvá tette ugyanakkor, hogy a magyar helytállás mellett eddig túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthatott az ország.

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy akár a brüsszeli bürokrácia, akár más nemzetek vezetői felismerik, hogy azt a hatalmas feladatot amelyet öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Moldávia – végrehajtott egy kicsit segíteni kellene.

Magyarországra kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5388 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 3887-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tegnap. A beléptetettek közül a rendőrség mintegy ezernyolcszáz embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Ezeknek az embereknek fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát, hogy beszerezzék a végleges okmányokat.

Az ukrajnai háború elől kedden vonattal 679 ember, köztük 303 gyermek érkezett Budapestre. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken tizenegy ember, köztük hat gyerek elhelyezését oldották meg.

A feladatokban a budapesti polgárőrök is segítenek, de a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival is.

Kapcsolódó írásaink