Belföld

A hajót elsüllyesztő kapitány és a menekülő patkányok

A csúfos vereségre a baloldal vezetői úgy reagáltak, ahogyan az várható volt: leszerepelt kormányfőjelöltjük ismét Jézushoz hasonlította, immár az áldozati bárány szerepébe helyezte magát, Gyurcsány „erőtlennek, gyávának” nevezte „kapitányát”, és természetesen Jakab Péter sem vállal semmilyen felelősséget, szerinte Márki-Zay „nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket”.

A baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje családja körében állt fel a színpadra vasárnap éjjel, hogy beismerje a vereséget, egyetlen szövetségese sem volt ott mellette. „Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más” – kezdte MárkiZay Péter. Csapongó beszédében kitért arra, hogy szerinte „Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben a körülvett Berlinben”, valamint, hogy „bár most minden józan magyarban megfontolás tárgya lehet a kivándorlás”, de ő a gyermekeivel itt marad. Tovább építik a közösséget – ígérte, hozzáfűzve, tudták, hogy nehéz lesz a küzdelem, de azt nem gondolták volna, hogy ennyire „meg lehet vezetni az embereket”. Úgy vélte, nehéz idők jönnek, „mindig lesznek bűnbakok”, de „nem engedhetik el most egymás kezét”. A szokásos Jézus-hasonlat sem maradhatott el: „Bocsáss meg nekik uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek", mondta, előbb bűnbakkereső szövetségeseire utalva, majd a kormánypárti szavazókra, akikért imádkozik, mert „higygyétek el, hogy nem tudják, hogy mit cselekszenek”. Az ATV-vel közölte: azért nem gratulált Orbán Viktornak, mert nem tudja a miniszterelnök telefonszámát és egyébként sem érzi úgy, hogy gratulálnia kellene.

A Telex-nek nyilatkozva a Gyurcsánylista vezetője tegnap délelőtt kijelentette, Hódmezővásárhelyre fog fókuszálni, a vásárhelyiekért fog dolgozni a következőkben – tehát valószínűleg nem ül be a parlamentbe. A vereségről úgy fogalmazott: nem működött az összefogás modellje, „a számok azt mutatják, hogy a régi Jobbikot nem sikerült megszólítani”, a 2018-as milliós Jobbik-táborból háromszázezren biztosan a Mi Hazánkra szavaztak, „a volt Jobbik-szavazók az összefogást és Gyurcsány Ferencet nem tudták bevenni”.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke ugyanakkor leszögezte: a választási vereség ellenére is meg kell tartani a hatpárti összefogást, de már Márki-Zay nélkül kell folytatniuk. „Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg októberben, és tetemes előnyt. Ebből már tetemes hátrány lett, hovatovább fideszes kétharmad. Talán a kevesebb, megfontoltabb, egyértelműbb beszéd most több szavazatot hozott volna. Márki-Zay októberben azt mondta, hogy leváltja az ellenzéket, valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket” – fejtette ki Jakab vasárnap éjjel, tegnap délután pedig tudatta: a Jobbik országos elnöksége ülésén megerősítette az eddigi néppárti politika helyességét. Egyelőre tehát nem gondolja úgy a pártelnök, hogy le kellene mondania.

A megtörten álló DK-s politikusok körében éjjel bejelentkező Gyurcsány Ferenc is elismerte: „súlyos vereséget szenvedtünk”. Egyetértését fejezte ki azokkal, akik szerint a hajó vezetését „nem a legjobb kapitányra” bízták. „Erőtlent, gyávát nem bíznak meg azzal, hogy bármit is vezessen, különösen nem a hazát. Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják, hanem attól, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Ha a kapitány a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt, akkor azok, akik a hajó sorsát rábízták, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány, azt hiszem, hogy igazuk van”.

A DK-elnök posztja alatt kétségbeesett és dühös kommentek váltogatták egymást sűrűn, gyakorlatilag három táborra szakadtak a hozzászólók: a Márki-Zayt kárhoztatókra, azokra, akik szerint az alapvető hibát Gyurcsányék követték el, amikor Dobrev Klárát visszaléptették a kormányfőjelöltségtől, illetve azokra, akik szerint magának Gyurcsány Ferencnek kellett volna visszavonulnia már korábban, egyszer s mindenkorra, és nem „összegyurcsányozni” az ellenzéket. „Lehet, hogy a kapitány nem jó, de a süllyedő hajót mégis a patkányok hagyják el először” – fogalmazott valaki, más pedig felvetette: „Milyen elegánsan kisoroltok mindannyian a megváltótok mögül. Gerinctelenek vagytok összefogásilag mindannyian. Most oda kellene állnotok a Vásárhelyi megváltó mögé, és kiállni mellette. Elmondani az embereknek, hogy együtt elk...tuk megint.” „Neked a hajód már rég elment!” – állapította meg egy harmadik kommentelő.

Schiffer András, az LMP társalapítója, egykori elnöke a választási eredményt „mellbevágónak” minősítette, leszögezve, „az összefogás diskurzus megbukott”. „Jó néhányan azt gondolták 2018-ban, hogy kettő meg kettő az öt, most pedig kiderült, hogy kettő meg kettő az egy”, mivel „következmények nélkül pártidentitásokat nem lehet összevonni” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink