Belföld

Egyre több a felsőfokú nyelvvizsga

A kormány a pandémia idején is kiemelt figyelmet fordított a nyelvtanulás zavartalanságára és a vizsgák akár online elérhetőségére is

Bár a baloldal egyfolytában kevesli a forrásokat, és szítja az elégedetlenséget a hazai oktatásban, az adatok egész más képet festenek az eredményességről: látványosan sokasodnak a sikeres nyelvvizsgák, amelyek közt egyre több a felsőfokú, a kormány pedig nem sajnálja a pénzt arra, hogy nyelvtanulásra ösztönözze a fiatalokat.

Miközben a baloldali tanárszakszervezetek sztrájkba hívták a pedagógusokat a szerintük romokban heverő oktatás miatt, a köznevelési államtitkár éppen egy iskolabővítés átadóünnepségén ismertette, hogy az Orbán-kormány 4576 közoktatási fejlesztést valósított meg az utóbbi négy évben, összesen 983 milliárd forint értékben. Beszédes példája ez annak, ahogy a valóság és a számok rendre ellentmondanak a kormányellenes hangoknak, és így van ez például a nyelvoktatás terén is.

Emlékezetes, a pedagógus-szakszervezet képes volt még a középiskolások külföldi nyelvtanulási programjába is beleszállni: pazarlásnak tartották az ötletet, hogy évente 140 ezer diákot külföldre vigyen a kormány, anyanyelvi környezetben gyakorolni az iskolában tanult idegen nyelvet.

A program indítását a pandémia ugyan keresztbe húzta, így az kétéves halasztás után csak idén indulhat el, de az elmúlt években sok mást is tett a kormány annak érdekében, hogy minél többen beszéljenek itthon idegen nyelveket.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a minap Hohn Krisztina (LMP) írásbeli kérdésére válaszolva mutatott rá, hogy a nemzeti kormány kiemelt célja a magyar emberek idegennyelv-tudásának javítása, fejlesztése, ezért is döntöttek az anyagi támogatás mellett. Minden 35 év alatti fia­tal – 2018 óta – visszakapja az első közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájának a díját, ha a vizsga sikeres. A maximálisan negyvenezer forint összegű támogatással már a koronavírus-járvány miatt jócskán visszaeső nyelvvizsgázási kedv ellenére is rengetegen éltek, Schanda Tamás szerint 2022 januárjáig több mint 124 ezer fia­talnak fizette vissza a kormány a vizsgadíjat.

Hozzátette: az a cél, hogy a középiskola végére minden gyerek megtanuljon legalább egy idegen nyelvet középfokon. Ennek érdekében negyedik osztálytól kezdődően, a 12. évfolyam végéig összesen 884 nyelvórát kapnak a tanulók. A közelmúltbeli digitális fejlesztések révén pedig már a KRÉTA tanulmányi rendszerben is elérhető olyan nyelvtanulást segítő modul – egyelőre angol és német nyelven –, amely játékos feladatokkal hozza meg a diákok kedvét az idegen nyelvekhez – jegyezte meg az államtitkár.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a kormány a járvány idején is kiemelt figyelmet fordított a nyelvtanulás zavartalanságára és a vizsgák elérhetőségére, ezért is tette lehetővé az online nyelvvizsgázást, ami hamar nagyon népszerű lett, és amit tavaly már tízezren választottak. Jelenleg nyolc akkreditált vizsgaközpontban is lehet online módon vizsgázni.

A felsőoktatási felvételinek továbbra se feltétele ugyan a nyelvvizsga (sőt a pandémia két évében a diplomákat is kiadták enélkül), jó hír viszont, hogy előírás nélkül is egyre több fiatal ugorja meg a lécet: a Corvinuson, a Műegyetemen, az ELTE-n vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes karain a gólyák 90 százaléka már a belépéskor rendelkezik legalább egy középfokú nyelvi bizonyítvánnyal.

Tény, hogy a járvány alatt az online számonkérések lehetősége ellenére is megcsappant a nyelvvizsgák száma, az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs osztályának adatai mégis azt mutatják, hogy javul a magyarok nyelvtudása, mert a vizsgázók közül évről évre kevesebben buknak meg, és arányaiban egyre többen vágnak neki a legnehezebb vizsgafajtának, a felsőfokúnak. Míg 2011-ben a nyelvvizsgák 11 százaléka volt felsőfokú, tavaly már csaknem húsz százalék, vagyis minden ötödik fia­tal felsőfokú bizonyítvány megszerzésével próbálkozott. Az eredményességi mutató is kedvezően alakult: míg 2011-ben csak a próbálkozások 60 százaléka sikerült, 2021-ben már több mint 72 százalék volt eredményes, vagyis a nyelvtanulók csaknem háromnegyede átment a vizsgán.

Kapcsolódó írásaink