Belföld

„Az hoz helyes döntést, aki a normalitást választja”

Az Egyház kezdettől fogva kitart amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő szeretetszövetsége, amely életet tud adni a következő nemzedéknek, valamint szolgálja az egyes ember és a közösség javát – hangsúlyozta Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke egy minapi interjúban.

„Az hoz helyes döntést, aki a normalitást választja”
Veres András: Isten férfinak és nőnek teremtette az embert
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A főpásztor a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban kijelentette: Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, a férfi és a nő pedig a szeretet szövetségében életet ad tovább. Minden, ami ettől eltér, nem normális, ezt bátran ki kell jelentenünk – tette hozzá. A családról, mint a nemi identitás formálódásának közegéről szólva elmondta: egy egészséges párkapcsolatra épülő családban a gyermekek képesek eljutni a természetes identitásra azáltal, hogy kérdéseket tesznek fel, amelyekre a szülőknek őszintén válaszolniuk kell a gyermek érettségének megfelelően.

Beszélt arról is: a házasoknak tartott hittanóráin azt az álláspontot képviselte, hogy a nemi felvilágosításnak nem az iskolában vagy valahol a családon kívül van a helye, hanem csak a családban, az apának és az anyának is fel kell nőnie ehhez a feladathoz. Bár ez nem mindenkinek könnyű, mégis ez segíti hozzá a gyermeket az egészséges érzelmi és szellemi formálódáshoz. Ami ettől eltér, az sérülést fog okozni, hiszen nem egyformán érnek a gyermekek, s hogy melyikük hol tart, milyen ütemben halad, azt csak a családon belül, a szülők tudják nyomon követni – magyarázta.

Az országgyűlési választásokkal és a népszavazással kapcsolatban – amelyeken a püspökök a jövőért érzett felelősség okán részvételre buzdítanak mindenkit – azt mondta: mindkettő nagyon meghatározó. „Bízom abban, hogy nemcsak a keresztények, hanem általában a jóérzésű emberek átérzik a felelősségüket, és tudják, hogy a jövő építése érdekében meg kell nyilatkozniuk ebben az ügyben” – tette hozzá. Veres András szerint „az hoz helyes döntést, aki a természetességet, a normalitást választja”, a parlamenti voksoláson pedig „egy nagykorú keresztény képes eljutni a felelős választásra”, mert a krisztusi értékrend segíti ebben.

Kapcsolódó írásaink

Bízzunk a szülőkben – kéri Nagy Anna

ĀSzülőként fontosnak tartottam, hogy a gyermekem először tőlem vagy a családunkban halljon ezekről az alapvető dolgokról – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke