Belföld

Bízzunk a szülőkben – kéri Nagy Anna

Szülőként fontosnak tartottam, hogy a gyermekem először tőlem vagy a családunkban halljon ezekről az alapvető dolgokról – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke.

Bízzunk a szülőkben – kéri Nagy Anna
„Amikor gyerekünk lesz, azt is vállaljuk, hogy igyekszünk átadni neki azt, amit az életről gondolunk”
Fotó: MH/Purger Tamás

– Milyen álláspontot képvisel a hétvégi gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban?

– A gyermekvédelmi kérdésről egyszerű a véleményem: amikor gyerekünk lesz, nemcsak azt vállaljuk, hogy etetjük, óvjuk és gondoskodunk róla, hanem azt is, hogy igyekszünk átadni neki azt, amit – az életünk során gyűjtött tapasztalatok alapján – gondolunk a világról, az életről vagy ami azon túl van. Szülőként fontosnak tartottam, hogy a gyerekem – ha csak lehet – először tőlem vagy a családunkban halljon ezekről az alapvető dolgokról, hogy együtt tudjuk megbeszélni, illetve hogy válaszolni tudjak azokra a kérdésekre, amiket csak nekem mer feltenni, de az is lehet, hogy még nekem sem.

– Vagyis úgy gondolja, hogy alapvetően a szülők feladata a szexuális felvilágosítás?

– Hagyjuk meg a szülőknek azt a jogot, hogy a saját családjukban a saját ütemükben, a saját szavaikkal és a saját világnézetükhöz illeszkedve tudják megbeszélni a gyerekeikkel azokat a kérdéseket, amelyek a gyermekben – és elsősorban benne – felmerülnek. És bízzunk a szülőkben, hogy „elég jól” szeretik a gyermekeiket ahhoz, hogy ezt meg is tudják oldani.

Kapcsolódó írásaink