Belföld

Vasárnap kampánycsend lesz már a közterületeken

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy annak kitöltését elrontotta, a rontott lapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, és újat ad neki

A szavazókörökben az a választópolgár adhatja le a voksát, aki igazolni tudja személyazonosságát. Akinek lejárt az okmánya, a választás hétvégéjén szinte valamennyi kormányablaknál és okmányirodában pótolhatja.

Vasárnap kampánycsend lesz már a közterületeken
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Országgyűlési választás és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás lesz hazánkban vasárnap, április 3-án. Szavazni reggel 6 és este 19 óra között lehet, a 19 órakor sorban álló választópolgárok még leadhatják szavazatukat. A szavazókör pontos címét a postán előzetesen kiküldött választási értesítő tartalmazza. A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak a szavazáskor igazolnia kell személyazonosságát – érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel –, valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (például a lakcímkártyával).

A szavazás napja előtt érdemes megvizsgálni az okmányok érvényességét. A járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet alapján a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejáró okmányok is érvényesek. Mindezeken túl a választás hétvégéjén szinte valamennyi kormányablak és okmányiroda rendkívüli nyitvatartással működik majd annak érdekében, hogy pótolni lehessen az esetlegesen korábban lejárt, elvesztett vagy sérült okmányokat.

A választók a szavazókörben három szavazólapot kapnak. Az egyiken az országos pártlistára, a másikon az egyéni képviselőjelöltre szavazhatnak, míg egy harmadikon a gyermekvédelmi népszavazásra bocsátott kérdések szerepelnek majd. Az a szavazólap, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, érvénytelen. A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (például X- vagy +-jel alkalmazásával). Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad. Ugyanakkor egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot. Átjelentkezés esetén a választópolgár zöld színű borítékot kap.

A szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a szavazókör bejáratától számított százötven méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni. Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, és nem végezhető szavazóhelyiséghez autóbuszos személyszállítás, míg a televízióban és a rádióban nem lehet közzétenni politikai reklámot. 

Kapcsolódó írásaink