Belföld

Bokros is kimondta: A baloldal megszüntetné a rezsicsökkentést

Bokros Lajos szerint a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike, és úgy véli, a választások után minden bizonnyal hozzá fognak nyúlni, mivel a veszteségek olyan szintet kezdenek elérni, amely akár szétverheti mind a költségvetést, mind az alapellátást.

Bokros is kimondta: A baloldal megszüntetné a rezsicsökkentést
Bokros Lajos az egyik legkárosabb intézkedésnek nevezte a rezsicsökkentést
Fotó: MH

Bokros a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és az elmúlt évek gazdaságpolitikájáról is elmondta a véleményét. A volt pénzügyminiszter a Népszavának adott interjúban úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány az elmúlt két évben felülírta a kormány gazdaságpolitikáját, viszont a pandémiára adott reakciók szerinte ötletszerűek és kapkodóak voltak.

A hiteltörlesztési moratóriumot teljesen feleslegesnek és károsnak nevezte, mivel szerinte „egyáltalán nem igaz, hogy abban az időszakban mindenki jövedelemhiányban szenvedett volna, és nem lett volna képes az aktuális kamatokat, illetve az esedékes törlesztést megfizetni.”

Bokros úgy vélekedett, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt. A korábbi politikus ezt az intézkedést is a költségvetési túlköltekezés részének nevezte.

„A nyugdíj ugyanis nem rászorultsági alapon kimért szociális juttatás, hanem egy biztosítási rendszerben megszerzett váromány. Alapja az, hogy ki mennyit fizetett be járulékként. S mivel Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit. A kötelező nyugdíjjárulék adójellegű, s a befizetéseket egy elkülönített alapban gyűjtik össze. Ennek akkor van értelme, hogyha a célzott bevételek célzott kiadásokat finanszíroznak, és ennek egyensúlyban kell lennie. Magyarországon azonban ez nincs így” - fogalmazott Bokros.

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere a jelenlegi baloldal retorikájához hasonlóan támadta a rezsicsökkentést is az interjúban, amelyről azt mondta, hogy a legkárosabb intézkedések egyike, amelyhez a választások után szinte biztosan hozzá fognak nyúlni, „ugyanis a veszteségek olyan szintet kezdenek elérni, amely akár szétverheti mind a költségvetést, mind az alapellátást”

Kapcsolódó írásaink