Belföld

Köves Slomó Z. Kárpát Dánielről: A baloldal a Jobbik révén legitimálta az antiszemitizmust

„Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni »eltévelyedések«, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei. Ennek tükrében érdemes végiggondolni, mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről – reagált az Origo cikkében Köves Slomó rabbi Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök két nappal ezelőtt kirobbant botrányára.

Köves Slomó Z. Kárpát Dánielről: A baloldal a Jobbik révén legitimálta az antiszemitizmust
A Gyurcsány-féle baloldal listájának 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök érdekes módon nem tagadta a náci karlendítés tényét
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, és az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.

A lap arról ír, hogy két nappal ezelőtt egy tengerentúli zsidó újság internetes felületén közölték a Régi Jobbik új palackban című cikket, amelyben a közös baloldali lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel személyét kifogásolták.  

„Amíg olyan náci karlendítést végző és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás ” – fogalmaztak, és vádjaik alátámasztására pedig egy korábbi videót is közzétettek, amelyen „a jobbik-alelnök kart lendít, majd elmosolyodik”.

Objektum doboz

A lapnak Köves Slomó elmondta, hogy egyébként még korábban nyílt levelet is írt Olaf Scholz német kancellárnak, amelyben arra kérte, hogy „lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben akkor is, ha az nem politikai ellenfeleik soraiban van jelen”. 

Z. Kárpát Dániel mostani botrányára reagált a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője is. Róna Tamás szerint „aggasztó, hogy a baloldal listáján szerepel Z. Kárpát Dániel.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom