Belföld

Z. Kárpát Dániel karlendítéséről írnak Amerikában

Amíg olyan náci karlendítést végző, és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás – olvasható egy az amerikai Jewish Voice oldalán megjelent cikkben.

Z. Kárpát Dániel karlendítéséről írnak Amerikában
Z. Kárpát Dániel
Fotó: Bodnár Patrícia

A régi Jobbik új palackban címmel jelent meg egy írás a Jewish Voice című amerikai zsidó lap online felületén, amelynek szerzője a Jobbik antiszemitizmusával foglalkozik.

A cikket jegyző Kertész Martin azt kifogásolja, hogy az ellenzéki összefogás listájának 9. helyén egy antiszemita nézeteket valló politikus, Z. Kárpát Dániel szerepel.

Objektum doboz

A cikk a Jobbik történetét bemutatva felidézi, hogy a párt egyik első lépése volt miután 2010-ben először bejutottak a parlamentbe, hogy benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami tiltotta volna a szexuális „devianciák” népszerűsítését - írta meg az Index. A szerző emlékeztet rá, hogy a javaslat kimondottan a „homoszexualitás, a nemváltás, a transzneműség, a biszexualitás és a pedofil viselkedést” célozta volna, összemosva a pedofíliát az LMBTQ kisebbséggel.

A Jewish Voice-ban megjelent cikkben az is szerepel, hogy a Jobbiknak neonáci problémája is van. Erre példaként a cigányság ellenében megalapított Magyar Gárdát idézik fel, amelyet a bíróság kellett, hogy betiltson 2009 nyarán.

A cikk kitér rá, hogy az elmúlt választási ciklusokban a Jobbik igyekezett tisztára mosni a róla a választókban kialakult képet. De a Jewish Voice szerzője szerint, amíg az olyan politikusok, mint Z. Kárpát Dániel, aki náci karlendítést végez, és antiszemita megjegyzéseket tesz, a Jobbik tagjai lehetnek, a szélső jobboldali gondolkodás továbbra is jelen lesz a pártban.

Kapcsolódó írásaink