Belföld

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját

Rendkívüli Kormányinfót tart csütörtök este Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját
Rendkívüli Kormányinfót tart csütörtök este Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely közölte, a kormány kitart a benzinárstop mellett.

A kormány korábban bevezette a négy árstopot, és a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető lejobban meg tudják kímélni az embereket. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzinár. Valótlan hír volt, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, vagy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz - emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány döntött arról, hogy

  • a 7,5 tonna feletti gépjárművek,
  • és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek

csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron.

Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - mondta a miniszter.

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Purger Tamás

Péntek este 10 órától kedd este 10 óráig kamionstop lesz.

Az ITM pénteki közleménye alapján a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása pénteken 22 órától kedden 22 óráig tart a nemzeti ünneppel négynaposra hosszabbodó hétvégén. A kamionstopot vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig felfüggesztik. A korlátozás alól a hosszú hétvégén mentesülnek a napi fogyasztási cikket szállító járművek is.

Objektum doboz

Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás. Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma - tette hozzá. Volt arra is példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot - mondta Hernádi, majd hozzátette: A mi feladatunk az ellátásbiztonság garantálása. 

Hernádi Zsolt arról is beszélt, hogy körülbelül a megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott. Nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás - tette hozzá. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni. Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni.

Éppen ezért kellett közbelépni - mondta a vezérigazgató.

Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek - mondta Hernádi zsolt.

Kapcsolódó írásaink