Belföld

Gyanúsítottként hallgatták ki az MSZP-s Tóth Csabát

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselőt. A főügyészség korrupció gyanúja miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében.

Gyanúsítottként hallgatták ki az MSZP-s Tóth Csabát
Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő
Fotó: MH

A nyomozó főügyészség pénteken kutatást és lefoglalást végzett Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatta ki a szocialista országgyűlési képviselőt - közölte a főügyészség.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban Tóth Csaba mint Budapest XIV. kerületének országgyűlési képviselője, társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek olyan gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartottak igényt.

A gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség az országgyűlési képviselővel együtt, eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként - zárul a nyilatkozat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés csütörtökön felfüggesztette a szocialista Tóth Csaba mentelmi jogát.

Még február végén Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy korrupcióval gyanúsítják a mostani zuglói polgármestert. Az ügy kapcsán Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot, mely szerint kaphatott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával - a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Kapcsolódó írásaink