Belföld

Korrupcióval gyanúsítják a mostani zuglói polgármestert

Karácsony Gergelyt XIV. kerületi vezetőként súlyos politikai felelősség terheli a vesztegetési ügybe torkolló zuglói parkolási botrány miatt

Majdnem húszmilliárdos fiktív számlaügy mellékszálaként jutottak el a nyomozók a zuglói parkolási vesztegetési botrányig, amelyben Zugló szocialista polgármesterét korrupciós és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. Horváth Csaba polgármester elődje, Karácsony Gergely egy hangfelvételen sziklának nevezte a szocialista politikust. Egy helyi képviselő viszont bábnak, bonviván-strómannak.

Korrupcióval gyanúsítják a mostani zuglói polgármestert
„Nehéz falatnak”, „sziklának” tartja Zugló polgármesterét, Horváth Csabát elődje, Karácsony Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Szerdán házkutatást tartottak a nyomozók a zuglói önkormányzatnál és parkolási társaságánál, valamint Horváth Csaba szocialista polgármester lakásán. A Központi Nyomozó Főügyészség Horváth Csabát korrupciós és más bűncselekménnyel gyanúsítja.

Egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott vallomás szerint Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere az a személy, aki miután a kerületi parkolási bevételekből rea­lizált nyereség felét elkérte magának és társának, még három alkalommal hárommillió forintot követelt és kapott külön. Cserébe azt ajánlotta fel, hogy ha főpolgármesterré választják, akkor meghálálja. Az összegeket a XIV. kerületi parkolási cég egyik vezetője egy Kálvin téri kávézónál adta át.

A nyomozóhatóság úgy ért el a vesztegetési ügyhöz, hogy 2021 nyarán a NAV bevetési egysége a Terrorelhárítási Központ segítségével nyolcvan helyszínen csapott le bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Ekkor harmincöt embert hallgattak ki, három gyanúsítottat azonnal le is tartóztattak.

A gyanú szerint 19 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat a SYS IT Services Kft. és a cég alá tartozó harminc további gazdasági társaság. Ennek az ügynek az egyik gyanúsítottja az a Fuzik Zsolt, aki Horváth Csaba ügyé­ben is érintett, s vallomásában azt állította, hogy mind Horváth Csabának, mind a másik – az ügyészség által meg nem nevezett zuglói politikusnak és gyanúsítottnak – személyesen ő adta át az általuk kért vesztegetési összegeket a Múzeum utcában levő Café Company kávéháznál. Fuzik azt is elmondta a nyomozó hatóságoknak, hogy a vesztegetési pénzt a SIS Parking Kft. hamis számlák beállításával gazdálkodta ki. Ez a folyamat 2019 őszén ért véget, addig az időpontig Horváth Csabának három-négy alkalommal adott át összesen 10–12 millió forintot.

Horváth Csaba szerdán megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen, és panasszal élt a gyanúsításával szemben – közölte szerda délután közleményben az MSZP-s polgármester. Hozzátette: a nekem felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta. Horváth azt írta, szerinte az ügy időzítése politikai indíttatásra vall, ugyanis ő két nap múlva hivatalosan fent lett volna az ellenzék közös listáján, ezután pedig nem gyanúsíthatták volna meg. Az MSZP is közleményt adott ki, azt írták, hisznek Horváth Csabának, „a tényeket ő ismeri, neki kell tisztáznia az ügyet”.

A kirobbant botrány kapcsán érdemes felidézni, hogy Karácsony Gergely egy, a 2019-es önkormányzati választások előtt kiszivárgott hangfelvételen azt mondta Horváth Csabáról, hogy ő „egy kurva nehéz falat, sajnos egy szikla”, akinek az alternatívája egy iskolaigazgató lett volna, akit a zuglói szocik akartak. Karácsony oda szeretett volna kilyukadni, hogy pártszövetségesei, a szocialisták azért ragaszkodnának a „sokkal jobb renoméjú” helyi emberhez, mert az illető két perc után már nem fogja tudni, hogy hol van, így annak rendje és módja szerint zavartalanul szétlophatnak mögötte mindent.

A Karácsony ezen a felvételen beszélt arról is, hogy ő azért nem térne szívesen vissza Zuglóba, mert itt „elássák” az embert, meg a családját is fenyegetik saját szövetségesei. Nem meglepő, végül is megtörtént dologról beszélt a Zuglóban leszerepelt polgármester: egy szocialista képviselő, Sápi Attila ugyanis hét éve nyomtalanul eltűnt, azóta sem tudtak intézkedni a temetéséről.

A zuglói önkormányzatnak egymilliárd forintos veszteséget okozó parkolásról Várnai László, a CivilZugló Egyesület önkormányzati képviselője azt írta, Karácsony Gergely zuglói polgármester az „elhallgatást, a szemethunyást választotta. Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést, és megakadályozza a kerület pénzének a széthordását”. Várnai hozzátette: „A parkolási biznisz áterőltetője, a zuglói MSZP – akiket a polgármester máig nem mert néven nevezni – gondosan lapít, és csendben készül, hogy újabb bábot, felkészületlen, messziről hozott bonviván-strómant, Horváth Csabát ültessen a zuglói polgármesteri székbe.”

A XIV. kerületben nem az a baj, hogy Budapesten nem egységes a parkolási rendszer. Az éppen elképzelhető, hogy a Zuglóból érkező számok pontatlanok, abban az értelemben azonban egybehangzóan igaznak tűnnek, hogy a kerület egyedülállóan veszteséges, és durván magasak a költségei – nyilatkozta 2019-ben a Magyar Hírlapnak Tarlós István főpolgármester a zuglói parkolási botrányról.

Kapcsolódó írásaink