Belföld

Zsigó Róbert a menekültek segítéséről egyeztetett a családszervezetekkel

Az Ukrajnából érkező menekültek, családok összehangolt, hatékony segítéséről tárgyalt Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár a magyar családszervezetekkel szerdán.

Zsigó Róbert a menekültek segítéséről egyeztetett a családszervezetekkel
Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár (elöl, balra) a magyar családszervezetek képviselőivel tárgyalt az Ukrajnából érkező háborús menekülteknek nyújtandó segítségről
Fotó: Facebook/Zsigó Róbert

Az államtitkár Facebook-oldalán közzétett bejegyzés, valamint az ahhoz csatolt, kormany.hu-n megjelent közlemény szerint a magyar családokat képviselő kormányzati, szakmai és civil szervezeteket irányító szakemberek mellett a megbeszélésen jelen volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Téglásy Pál, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács titkára is.

A közlemény szerint az ülésen megegyezés született arról, hogy a humanitárius tanács és a családszervezetek összehangolják tevékenységüket annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak segíteni.

A szakmai szervezetek irányítói egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a legteljesebb mértékben támogatják a béke helyreállításához hozzájáruló kormányzati és civil törekvéseket, és felkészültek a humanitárius feladatok ellátására is.

A családokért felelős államtitkár az egyeztetésen jelezte, hogy a háború okozta családi tragédiák anyagi, egészségi és lelki következményeinek enyhítése és felszámolása közös érdek, ami a felelős döntések mellett közös tettekkel lehet igazán hatékony.

Objektum doboz

Kiemelte, a háború árát megfizető családok szenvedéseinek mérséklése, kockázataik csökkentése, a humanitárius válság mihamarabbi kezelése és felszámolása példaértékű összefogással valósulhat meg.

A karitatív intézkedéseket össze kell hangolni, mert a segítségre szorulók mellett a segítségükre sietők biztonságának megteremtését is szem előtt kell tartani - idézték Zsigó Róbertet.

A családokért felelős államtitkár egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárulnak a háborús helyzetben lévők és a menekülők mentéséhez.

A beszámoló szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Téglásy Pál az ülésen tájékoztatta a résztvevőket az eddig elvégzett humanitárius tevékenységről és megköszönte a résztvevőknek, hogy javaslataikkal és felajánlásaikkal támogatják a bajba jutott emberek megsegítését szolgáló munkát.

A kormányszóvivő az egyeztetésen kiemelte, hogy az a tudás, amivel a magyar családszervezetek rendelkeznek, fontos támasz a háborús konfliktus áldozatainak megsegítésében is.

Ismertették, hogy az egyeztetésen jelen volt Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke, Molnár Balázs, a KINCS stratégiai és koordinációs elnökhelyettese, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője, Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, Fürjes Éva, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa, Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom képviselője és Greksa Szlávna, az Erzsébet Alapítvány jogi, HR- és beszerzési igazgatója.

A résztvevők egyaránt felajánlották önmaguk és szervezeteik, tagszervezeteik segítségét a háború miatti szenvedések enyhítésére.

A Híd Kárpátaljáért összefogást a 1357-es nemzeti adományvonalon és a 11711711-22222222-es bankszámlaszámon lehet támogatni - tették hozzá.

Soltész: Már 616 millió forint érkezett a Híd Kárpátaljáért Program segélyvonalára

Már 616 millió forint támogatás érkezett a Híd Kárpátaljáért Program által működtett 1350-es segélyvonalon keresztül az ukrajnai menekültek megsegítésére - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Barabáson.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, hangsúlyozta, hogy ez az elmúlt évtized legnagyobb támogatási összege és a magyar emberek segítőkészségének a jele.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pénzadományok mellett elsősorban tartós élelmiszerre, pelenkára, gyermekgondozási eszközökre van szükség, amelyeket a segélyszervezetekhez, illetve az ukrán határ mentén, Aranyosapátiban kialakított, pénteken megnyíló segélyraktárba juttathatnak el az adományozók.

Ugyancsak péntektől fogad adományokat a főváros közelében, Biatorbágyon megnyíló segélyraktár, ahová elsősorban a cégek adományait várják - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán határ menti falvakban működő segítségpontok megteltek, ezeken a helyeken helyhiány miatt már nem tudnak adományokat fogadni. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy a segélyraktárakban helyezzék el az adományokat.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden felkereste a határ mentén működő segítségpontokat Stephanie Woldenberg, az UNHCR, vagyis az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének vezetője, arról szólt: azt kérik az ENSZ-től, illetve az UNHCR-től, hogy első ütemben 11 milliárd forinttal támogassa a menekültek ellátásában részt vevő hat nagy karitatív szervezet, illetve a magyar kormány menekültek ellátását segítő tevékenységét.

Kapcsolódó írásaink

Példaértékű a menekültek segítése

ĀSzentkirályi Alexandra: Felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket - Műtétekhez szükséges egyszer használatos eszközökkel segíti ukrajnai kórházak működését a Debreceni Egyetem

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom