Belföld

Példaértékű a menekültek segítése

Példaértékűnek nevezte a háború elől menekülők segítését, ellátását a kormányszóvivő hétfőn Aranyosapátiban, ahol a határtérségben felállított segítségpontok végiglátogatása után megtekintette a térség legnagyobb, az adományok elhelyezésére kialakított 5000 négyzetméteres raktárát.

Példaértékű a menekültek segítése
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j)
Fotó: Facebook / Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra azt mondta, a segítségpontok már megteltek adományokkal, ezért az aranyosapáti raktárba szállítják a beérkező segélyeket. A raktár logisztikai központként is működik, ahonnan a segítségpontok kérésére és igényei szerint állítják össze és viszik a helyszínre azt, amire az adott segítségponton éppen szükség van - fűzte hozzá.

Nehéz a helyzet, de felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket - utalt a kormányszóvivő az önkormányzatok, a civil és karitatív szervezetek, illetve a kormány együttműködésére, amit példaszerűnek nevezett.

A Magyar Vöröskereszt irányítása alatt Aranyosapátiban már működik az a központi raktár, amit egy több évig üresen álló húsüzemben alakítottak ki
A Magyar Vöröskereszt irányítása alatt Aranyosapátiban már működik az a központi raktár, amit egy több évig üresen álló húsüzemben alakítottak ki
Fotó: Facebook / Szentkirályi Alexandra

Sokan nagyon rémülten érkeznek Magyarországra, ami az első biztos pont számukra, és az első sokk után itt fogják fel, mi történt velük, kiket hagytak otthon. Ezek a meggyötört emberek hálásak minden segítségért, jó szóért - összegezte az elmúlt napokban a határ mentén tapasztaltakat Szentkirályi Alexandra.

Kitért arra is, hogy a határ ukrajnai oldalán Asztélyon is járt, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet működtet segítségpontot. A határátlépéshez sokszor 10-12 órát is várakozók ellátását, segítését már ott megkezdik a segélyszervezet munkatársai, miközben felmérik azt is, mire van a menekülőknek szükségük, hogy a magyar oldalon is fel tudjanak készülni a fogadásukra.

Vannak olyanok, akik csak néhány órát szeretnének pihenni, amíg a rokonok megérkeznek értük, de olyanok is jönnek, akik nem tudják, hová menjenek, mit csináljanak. Őket a katasztrófavédelem munkatársai viszik el a szálláshelyre, ahol meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak számukra - érzékeltette az összetett helyzetet a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, a segítségpontok már megteltek adományokkal, ezért az aranyosapáti raktárba szállítják a beérkező segélyeket
Szentkirályi Alexandra azt mondta, a segítségpontok már megteltek adományokkal, ezért az aranyosapáti raktárba szállítják a beérkező segélyeket
Fotó: Facebook / Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra Aranyosapátiban elmondta: eddig 167 000 menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. „Nem tudjuk”, mit tartogatnak a következő napok, az érkezők száma várhatóan nem fog csökkenni, de „fel vagyunk készülve” valamennyi menekült fogadására - tette hozzá.

BRFK: Az adományokkal üzletszerűen visszaélőket szűrik ki a rendőrök

A rendőrök - a menekültek védelmében - a menekülőknek szánt adományokkal üzletszerűen visszaélőket szűrik ki a budapesti pályaudvarokon felállított segélypontoknál - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a police.hu oldalon.

A BRFK „határozottan visszautasítja” azt a híresztelést, amely szerint a Nyugati pályaudvaron felállított segélyponton származás alapján igazoltatják az ott sorban állókat.

„A BRFK kijelenti: a rendőrök részrehajlás nélkül nyújtanak segítséget az Ukrajnából érkező menekülteknek” - tették hozzá.

Az adományokért jelentkezőktől olyan esetekben kérnek okmányokat a fővárosi pályaudvarokon, amikor felmerül, hogy valaki az adományozók jóhiszeműségével visszaélve, az igazán rászorulók elől, sokadik alkalommal próbál elvinni nagy mennyiségű adományt. A rendőrök egyre gyakrabban találkoznak ugyanis olyan, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező emberekkel, akik a háború elől menekülők közé vegyülnek és azok elől veszik el az adományokat, akiknek valójában szánták - közölték. Egyesek - folytatták - arra sem sajnálják a fáradtságot, hogy Budapestről vidéki vasútállomásra utazzanak, és a fővárosba tartó vonatra felszállva újra és újra csomagokat vegyenek fel a segélyponton.

A BRKF együttműködik a karitatív szervezetekkel, hogy megelőzzék a visszaéléseket - zárták közleményüket.

Debreceni segítség ukrajnai kórházaknak

Jelentős mértékű egészségügyi adománnyal, elsősorban műtétekhez szükséges egyszer használatos eszközökkel segíti ukrajnai kórházak működését a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központja és az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány - közölte az egyetem sajtóirodája hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint az adománnyal a debreceniek elsősorban az ukrajnai Ternopili Nemzeti Egyetem és a 2. számú Ternopil Városi Önkormányzati Kórház idegsebészeti ellátásának biztosítását segítik.

A szállítmányt  az alapítvány és az egyetem képviselői hétfőn Záhonyban adták át az ungvári magyar főkonzulátus munkatársainak, akik közreműködtek az adomány továbbszállításában - írták.

Kapcsolódó írásaink