Belföld

Így segít a magyar állam a menekülteknek: Válasz Jakab Péter hazugságára

Jakab Péter a napokban kijelentette, hogy az Ukrajnából hozzánk érkező menekültek semmilyen segítséget nem kapnak a magyar államtól. Dömötör Csaba a Facebookra feltöltött videójában tételesen cáfolta a Jobbik elnökének hazug állítását, részletesen bemutatva, hogy segíti az állam a háború elől menekülőket.

Így segít a magyar állam a menekülteknek: Válasz Jakab Péter hazugságára
Jakab Péter valótlanságot állít, amikor azt mondja, hogy a magyar állam nem segít az Ukrajnából menekülőkön
Fotó: MH/Purger Tamás
  • Azonnali segítségpontokat hoztak létre számos határ menti településén, 24 órássá tették a határátlépést, hogy a bajbajutottak minél hamarabb átjussanak, a beléptetést a rendőrök is segítik.
  • Több településen 24 órás orvosi ügyelet van, Covid-szűrést is végeznek.
  • A katasztrófavédelem megszervezi azok elszállásolását, akik erre igényt tartanak, az odajutásban is segítenek.
  • Ha valaki menekültstátuszt szeretne, akkor ezeket a kérelmeket már a gyűjtőpontokon is be lehet nyújtani, ahogy a városokban lévő ügyfélszolgálatokon is.
  • A MÁV ingyenes jegyeket biztosít a bajbajutottaknak, emellett különvonatok is indultak. A Volánbusz is beszáll a műveletekbe: több településről indítottak különbuszokat.
  • Elindították a 1357-es segélyvonalat, eddig már több mint félmilliárd forint adomány gyűlt össze.
  • Azoknak is segítenek, akik Ukrajnában maradtak: 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert és gyermekápolási termékeket és küldtek 100 ezer liternyi üzemanyagot is.
  • A nagy segélyszervezeteknek 1,3 milliárd forintos támogatást biztosítottak, ez az összeg szükség esetén tovább növelhető
  • A közös munka hatékonyabbá tételéért a kormány létrehozta a humanitárius tanácsot. Ez koordinálja a segélyszervezetek munkáját, az adományok gyűjtését, és azt, hogy ezek az adományok eljussanak az érintettekhez.
  • Külön munkacsoport segíti a menekülteket abban, hogy ha szeretnének, akkor munkába állhassanak.
Objektum doboz

A felsoroltakból is látható, hogy ha Jakab Péter azt állítja, hogy a kormány semmilyen segítséget nem ad a menekülteknek, akkor az egyszerűen nem igaz. Ebben a helyzetben sok mindenre van szükségünk, de álhírkampányra és rosszindulatú hisztériakeltésre a legkevésbe - fogalmazott videója végén Dömötör Csaba.

Kapcsolódó írásaink

Példaértékű a menekültek segítése

ĀSzentkirályi Alexandra: Felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket - Műtétekhez szükséges egyszer használatos eszközökkel segíti ukrajnai kórházak működését a Debreceni Egyetem

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom