Belföld

Tolvaj kiált tolvajt

Márki-Zay ismét támadta az árstopot, és egyértelmű, hogy a korlátlan piacgazdaságot istenítő politikus az elszabadult energiaárakat is a magyar családokkal fizettetné meg

Zuhan Márki-Zay népszerűsége, sem a fővárosban, sem vidéken nem előzi meg Orbán Viktort, sőt Gyurcsányon kívül a baloldali politikusokat sem. A kormányt rendszeresen tolvajnak tituláló jelölt új kampánydaláról kiderült, hogy lopott.

Tolvaj kiált tolvajt
Mélyponton van Márki-Zay Péter népszerűsége
Fotó: MH

A hatalom a népé! címmel feltöltötte a Spotifyra hétfőn Márki-Zay Péter új kampánydalukat, Gyurcsány Ferenc pedig tegnap meghirdette a baloldal március 15-i rendezvényét a Műegyetem rakpartra, szintén „A hatalom a népé!” szlogennel. Gyurcsányék indulójában elhangzik többek közt, hogy „hiába üvölt, hiába vonul, hiába harap a gyűlölet”, illetve „mi most együtt összefogunk, és véget ér az őrület”, de a képzavaroknál sokkal nagyobb probléma, hogy a dal Patti Smith 1988-as People Have the Power című szerzeményének koppintása. Tehát a baloldal miniszterelnök-jelöltje, akiről plakátjain öles betűkkel hirdetik, hogy „Nem tűri a lopást, ezért támadják”, egy lopott kampánydallal fordul rá a nemzeti ünnepre és a választás finisére.

Ráadásul ez nem is az első eset, hiszen tavaly novemberben Márki-Zay házi szerzője, „Antsi”, Leonard Cohen Hallelujah című számának dallamát használta fel, hogy – Cohen férfias basszusa helyett fájdalmasan nyávogó hangon – arról „énekeljen”, hogy „Az ország tizenegy év alatt / teljesen tönkrement / a rendszerváltást pótolnunk kell”. Korábban, október elején egyébként a fiatal hölgy megzenésítette mondanivalóját arról is, hogy „Az előválasztás / elmúlt, vége van!”, azzal a parádés refrénnel, hogy „Békét-két-két-két-két!”

Az új indulóról nem esett szó Márki-Zay Péter és Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök hétfő esti, hódmezővásárhelyi fórumán, arról viszont igen, hogy „vasárnap éjfélig” írták az ellenzék programját, amellyel „új pályára állítanák” a gazdaságot. Kunhalmi közölte: a megszorításokra épülő gazdaságpolitikát el kell felejteni, mert csak így lehet válságálló a gazdaság. Mivel tizenkét éve szó szerint ez a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája, úgy tűnik, a baloldal nem csupán a kampánydalt plagizálja.

Márki-Zay ugyanakkor tett olyan kijelentéseket is a fórumon, amelyek azt jelzik, továbbra sem ért egyet a jelenlegi intézkedésekkel, tehát biztosan megszüntetné őket – nekiment például az árstopnak, ismét a csirkefarháttal gúnyolódva megjegyezte: „azt gondoljuk piacgazdaság van, erre visszamegyünk a kommunizmusba”. Egyértelmű azonban, hogy a korlátlan piacgazdaságot istenítő politikus az elszabadult energiaárakat is a magyar családokkal fizettetné meg.

Egy másik korábbi kijelentéséről, amely szerint készséggel küldene fegyvereket és katonákat Ukrajnába a NATO kérésére, az Optimusz Direkt Marketing Kft. végzett telefonos felmérést. A tegnap közzétett eredmények szerint 97 262 válaszadóból az elsöprő többség (90,58 százalék) nem osztotta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének véleményét, csupán 9,42 százalék értett egyet vele.

Megdöbbentő elképzelései és a különböző társadalmi csoportokra tett sértő kijelentései után nem csoda, hogy Márki-Zay népszerűsége gyorsan zuhan. A Závecz Research felmérése alapján – amit a Telex tett közzé tegnap – a magyar politikusok közül Orbán Viktor a legnépszerűbb, Márki-Zay Péter még a fővárosban sem előzi meg őt. Az eredmények azért érdekesek, mert a baloldal mindeddig abban reménykedett, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kaphatnak, mint a Fidesz, csakhogy Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsányné Dobrev Klára is a miniszterelnök mögé került a népszerűségi listán a fővárosban. A falvakban Orbán Viktor magasan vezet: a választók 52 pontra értékelték, Márki-Zayt 21-re, noha a baloldal kormányfőjelöltje többször hangoztatta, hogy az ellenzéki oldalon ő tudja megszólítani a jobboldaliakat, a pártnélkülieket és a vidékieket is.

A kormánypárti szavazók körében még a momentumos Fekete-Győr András és Donáth Anna, a jobbikos Jakab Péter, valamint a DK-s Dobrev Klára is elfogadottabb, mint Márki-Zay. Ellenzéki oldalon a Jobbik elnöke (31) a legnépszerűbb a falvakban, de Fekete-Győrt (25) és Karácsonyt (24) sem tudta megelőzni Márki-Zay (21), a kutatásban egyedül Gyurcsány Ferenc (20) végzett a miniszterelnök-jelölt mögött. A köztársasági elnökválasztás miatt fontos még, hogy az ellenzéki listára szavazók és a pártnélküliek között Novák Katalin népszerűbb a miniszterelnöknél, magas elfogadottsága alátámasztja alkalmasságát a pozícióra.

Kapcsolódó írásaink