Belföld

Enyhültek a látogatási szabályok

A kormány döntött a koronavírus okozta járvány megelőzése és következményeinek elhárítása érdekében korábban bevezetett korlátozó intézkedések többségének feloldásáról. Kásler Miklós utasítására felülvizsgálták, majd módosították, illetve hatályon kívül helyezték azokat az utasításokat és eljárásrendeket, amelyek a lakosság mindennapi életvitelét vagy az egészségügyi, szociális, köznevelési intézményekben történő ellátását, gondozását, oktatását korlátozták.

Enyhültek a látogatási szabályok
Védőfelszerelést viselő orvos
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatás feltételei enyhültek. A miniszteri utasítás kitér arra is, hogy a látogatók számára kötelező a maszk viselése a kórház és a szociális intézmények egész területén. Egy személyhez naponta legfeljebb két látogató érkezhet 30 percre, míg egy hozzátartozó esetén a látogatási idő 60 percig terjedhet.

Amennyiben a látogatás szabadtéren is kivitelezhető, az érkezők száma nem korlátozott. A koronavírus-fertőzés miatt kezelt betegek továbbra sem látogathatók, de a kórház vezetése egyedi méltányosság alapján engedélyezhet látogatást.

A járványügyi korlátozások módosításának, kivezetésének köszönhetően a jövőben az általános járványügyi, közegészségügyi szabályok betartása mellett az egészségügyi, köznevelési és szociális ágazatban személyes jelenléttel is megtarthatóak a szakmai konferenciák, fórumok, előadások, továbbképzések, tanfolyamok és tréningek.

Kapcsolódó írásaink

Példaértékű a menekültek segítése

ĀSzentkirályi Alexandra: Felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket - Műtétekhez szükséges egyszer használatos eszközökkel segíti ukrajnai kórházak működését a Debreceni Egyetem