Belföld

Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül

Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül - jelentette ki a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn vasárnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a helyszínen ismerkedett az ott kialakított segítségpont működésével.

Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül
Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül - jelentette ki a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn vasárnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alekxand

A kormányszóvivő Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket.

Objektum doboz

Tapasztalatait összegezve Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a segítségpontot, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán. Mint fogalmazott, a legszükségesebbek mellé „jó szót is kapnak, ami most a legfontosabb”. A szinte egy szál ruhában menekülőkre, itt, „ahol már biztonságban vannak, rázuhan az a lelki teher, amit útközben talán fel sem dolgoztak” - mondta.

A segélyszervezet képviselői a határ ukrán oldalán megkérdezik a sorban álló menekülteket, hogy mire van szükségük Magyarországon, így az ottani segítők idejében felkészülhetnek és a lehető leggyorsabban konkrét segítséget nyújthatnak.

A kérdésre, hogy készen áll-e Magyarország arra, hogy a humanitárius folyosók várható megnyitását követően újra több tízezer menekült indulhat meg a határátkelők felé, a kormányszóvivő kijelentette: a határrendészeti szervek felkészültek minden eshetőségre, mindenütt jelen vannak a segélyszervezetek, és önkéntes segítőkből sincs hiány. Ezen felül a kormány 3 milliárd forint plusz forrással is segítette annak a 6 karitatív szervezetnek a munkáját, amelyekkel szorosan együttműködik a humanitárius válság kezelésében. „Magyarország mindenkinek segít, fel vagyunk készülve arra, hogy mindenkit ellássunk, senki sem marad segítség nélkül” - fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Objektum doboz

Szentkirályi Alexandra Barabáson a helyi segítségpontot látogatta meg és segédkezett a beérkezett adományok elosztásában.

A kormányszóvivő az MTI tudósítójának elmondta, rendkívül olajozottan működik az erre felállított rendszer, a hatóság, a helyi önkormányzatok, a civilek, a karitatív segélyszervezetek és a kormány egyformán azt nézi, hogyan tudnának segíteni ezeknek az embereknek.
„Amilyen nehéz és szomorú ez a helyzet, ugyanakkor sok energiát is ad azt látni, hogy mindenki szíve együtt dobban ezekért a háború elől elmenekülő emberekért” - fogalmazott a kormányszóvivő, megjegyezve, minden határátkelőhelyen, segítségponton vagy a pályaudvarokon a segítők kedves gesztusokkal és szavakkal fogadják az embereket.

Kifejtette, fontos a meleg ruha és egy tál meleg étel, de a legtöbben azt mondják, „egy mosoly, egy jó szó és egy ölelés” az, ami leginkább számít. Szavai szerint sokan édesapákat, férjeket, testvéreket hagytak hátra Ukrajnában.

 Ezt lelkileg is tudni kell kezelni, ezért nem lehetünk elég hálásak azoknak az embereknek, akik „első kézből” igyekeznek segíteni a háború elől menekülőket - tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő vasárnap délután a lónyai és a záhonyi segítségpontokat, illetve az ott elszállásolt menekülteket is meglátogatja.

Kapcsolódó írásaink