Belföld

Biztosított a háború elől menekülők egészségügyi ellátása

A kormány biztosítja a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnap.

Biztosított a háború elől menekülők egészségügyi ellátása
Március 1-jéig csaknem százezren érkeztek már Ukrajnából hazánkba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint írták, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai a határátlépőhelyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint a menekültek egészségügyi ellátását és covidtesztelését is elvégzik. A kormány Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán egészségügyi csapatokat állított fel, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek, és segítik a regisztrációs pontok munkáját.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot írt elő a pénzügyőröknek az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk. Az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat pedig soron kívül kiléptetik. Közleményében a NAV azt írta: február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, közülük 13 ezren vonaton érkeztek: a menekültek többsége csupán néhány kézitáskával érkezik a határra, a túléléshez elengedhetetlen holmikkal.

Akadnak olyanok is, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt, értékeiket is magukkal hozva. A háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok a személyes poggyászokban vagy a járművekben. A tiszabecsi határon hétfőn egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt. Vasárnap százezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok léphettek ki soron kívül Záhonynál Ukrajna felé.

Kapcsolódó írásaink