Belföld

A váddal egyező terhelő vallomás Czeglédyre

Hiába az ügyvédi és pártsegédlettel történő, évek óta tartó időhúzás, a Demokratikus Koalíció és Gyurcsányék „hőse” körül fogy a szabad levegő

Az ügy egyik koronatanúja mindenben fenntartotta a vádat alátámasztó vallomását Czeglédy Csaba és társai ügyében a Kecskeméti Törvényszéken a csütörtöki tárgyalási napon. A tanúhoz kérdéseket intéző DK-s politikus, akit egy adócsalásra létrehozott bűnszervezet felépítésével és irányításával vádolnak, a tanút vallomása visszavonására próbálta rávenni. Sikertelenül.

A váddal egyező terhelő vallomás Czeglédyre
Fotó: MH/Purger Tamás

Öt év után Czeglédy Csaba végre „megérkezett” a 2017-ben indult büntetőperbe. A DK szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltjét bűnszervezet irányítójaként hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolják, büntetőügyét hol azért kellett felfüggeszteni, mert pártja, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőnek jelölte, hol azért, mert a pert eredetileg tárgyaló Szegedi Törvényszék bírái elfogultságot jelentettek be, legutóbb pedig amiatt kellett halasztani, mert két védőügyvédet is ki kellett zárni az eljárásból összeférhetetlenség miatt, és az új védők számára időt kellett biztosítani a felkészülésre.

Az egyik kizárt ügyvéd éppen Czeglédy Csaba védője, Hankó Faragó Miklós ex-SZDSZ-es igazságügyi államtitkár volt, aki az eljárás korábbi szakaszában egy tanút is képviselt, ami összeférhetetlen. A másik kizárt ügyvéd Binszki József, a DK szegedi frakcióvezetője volt, aki azt követően vette át a Czeglédy-ügy három, tagadásban lévő vádlottjának védelmét, hogy azt megelőzően egy beismerő vallomást tett, az ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt.

Binszki a per másodrendű vádlottjának, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. társadalombiztosítási ügyintézőjének volt a védője, aki először maga is tagadott, majd Binszki révén egyezségi ajánlattal kereste meg a vádhatóságot. A szegedi DK-s ügyvéd ezt követően vállalta el három, a bűncselekményt tagadó vádlott védelmét, amit az eljárásjog súlyosan tilalmaz. Az ügyvédet a Szegedi Ügyvédi Kamara emiatt háromszázezer forint pénzbírsággal is sújtotta.

Mindezek csak az eljárás elhúzására szolgáltattak alkalmat, a DK hősére, a bűncselekmény elkövetését az eljárás kezdete óta tagadó, sőt koncepciós pert emlegető Czeglédy Csabát csütörtökön egy tanú mindenben cáfolta a Kecskeméti Törvényszéken. A két és fél éves büntetését már kitöltő volt másodrendű vádlott, az immár tanúként meghallgatott tb ügyintéző lényegében minden vádban az ügyészséggel egyezően írta le a számlázási láncban szereplők tevékenységét, tehát minden vonatkozásban fenntartotta terhelő vallomását a Kecskeméti Törvényszéken.

A társadalombiztosítási ügyintéző, akit négy tárgyalási napon keresztül hallgattak meg, beismerte, hogy számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfát igényelnek vissza, amit az iskolaszövetkezetek nem fizettek be. Elismerte, rálátása volt arra a számlázási láncra, ami elfedte a meg nem fizetett áfát és közterheket.

Czeglédy nem tudta őt rábírni vallomása megváltoztatására. A tb ügyintéző megerősítette, korábbi vallomása volt a hamis. Czeglédy kérdésére elmondta, sem az elmúlt napokban, sem korábban nem kereste meg az ügyészség. Hozzátette: az egyezségi ajánlatot a védője indítványozta.

A tanút szerdán szembesítették Czeglédy Csaba sógornőjével, a Human Operator Zrt. pénztárosával és szombathelyi irodavezetőjével, illetve Czeglédy régi bizalmasával, a hatodrendű vádlottal. Utóbbi a fiktív módon működő, a hatmilliárdos adóhiányt előidéző, fiktív iskolaszövetkezetek alapításában és működtetésében vett részt, ám a tb ügyintéző a velük kapcsolatban tett vallomását is fenntartotta.

Kapcsolódó írásaink