Belföld

Szembesítések egy koronatanúval

Fenntartotta terhelő vallomását a Human Operator Zrt. egykori főkönyvelője Czeglédy és társai büntetőperében

A két és fél éves börtönbüntetését kitöltő, korábbi másodrendű vádlottat, a Human Operator Zrt. egykori főkönyvelőjét hallgatta meg tanúként a Kecskeméti Törvényszék tegnap Czeglédy Csaba és társai büntetőperében.

Szembesítések egy koronatanúval
Czeglédy Csaba
Fotó: MH

A hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt első rendű vádlott, Czeglédy Csaba volt szocialista, jelenleg DK-s politikus legbizalmasabb munkatársait szembesítették a büntetőper másodrendű vádlottjával, a Human Operator Zrt. egykori főkönyvelőjével a tegnapi tárgyaláson. A hölgy korábban beismerte a bűncselekmény elkövetését, hat másik vádlottal együtt egyezséget kötött a vádhatósággal, és már ki is töltötte két év hat hónapnyi büntetését.

A főként diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég munkatársának rálátása volt arra a számlázási láncra, amely a vádirat szerint arra volt hivatott, hogy elfedje a meg nem fizetett áfát és közterheket. A főkönyvelő besimerte, számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak.

Most szembesítették őt a Human Operator Zrt. egykori pénztárosával, aki később a szombathelyi ügyfélszolgálati iroda vezetője is volt, mellesleg Czeglédy Csaba sógornője. A vádirat szerint ő intézte a diákok munkabérének kifizetését, az iskolaszövetkezetek bankszámláinak a kezelését, illetve feladata volt a pénz útjának hamis bizonylatokkal történő elleplezése, így a stróman szövetkezeti vezetők „zsebbe járó” bérfizetésében is közreműködött. A negyedrendű vádlott sem korábban, sem most nem ismerte be, hogy bűncselekményt követett volna el, ugyanakkor a tanúval történt szembesítése során a főkönyvelő mindenben fenntartotta korábbi vallomását a pénztáros szerepével összefüggésben is.

A tanút ugyancsak szembesítették a büntetőper hatodrendű vádlottjával, aki Czeglédy egyik legrégebbi bizalmi embere, már 2000-ben is Czeglédy Csaba munkatársa volt a Rébusz Iskolaszövetkezetben, amelynek kapcsán Czeglédyt 2004-ben jogerősen tizennégy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A hatodrendű vádlott két iskolaszövetkezet alapításában működött közre, ezek együttesen csaknem kétmilliárd forint adót „felejtettek el” megfizetni.

A büntetőeljárásban nyolc iskolaszövetkezet érintett, ezek vezetői csak a nevüket adták, a munkaközvetítést a Human Operator végezte. A hatodrendű vádlott feladata volt a bankszámla- és ügyfélkapukódok, illetve az aláírásbélyegzők „beszerzése”, ezek átengedéséért a szövetkezeti vezetők is pénzt kaptak. A szembesítés a hatodrendű vádlottal sem volt eredményes, de a főkönyvelő e tekintetben is fenntartotta korábbi terhelő vallomását.

Kapcsolódó írásaink