Belföld

A baloldal ötlete: vegyünk részt a háborúban

Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő nagyon sajnálja, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, és ezen a véleményen van a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András is. A baloldal egyre egységesebb abban a kérdésben, hogy a fegyverszállítás lenne a hatékony segítség az ukránoknak.

A baloldal ötlete: vegyünk részt a háborúban
A Gyurcsány vezette baloldalt úgy tűnik, nem érdekli, hogy Magyarország belesodródhat az orosz-ukrán háborúba
Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

A Gyurcsány vezette baloldalt úgy tűnik, nem érdekli, hogy Magyarország belesodródhat az orosz-ukrán háborúba.

Míg a kormány a nyugalmat hangsúlyozza, a választásra készülő Márki-Zay Péter és szövetségesei a konfliktus kiélezését tűzték ki célul.

Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek – fejtegette Rónai Sándor, DK-s európai parlamenti képviselő az ATV kedd reggeli műsorában. Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. 

Objektum doboz

Ha hazánk fegyvereket szállítana vagy katonákat küldene Ukrajnába, akkor akár az is elképzelhető lenne, hogy magyar területen is támadás célpontjává váljanak szállítmányok - véli ezzel szemben Földi László, aki a Magyar Hírlap Faktum című podcastműsorában fejtette ki a lehetséges negatív következményeket.

Mi az ellenzék álláspontja, hogyan kellene cselekedni az országnak? – tette fel a kérdést Gulyás Márton baloldali aktivista, a Partizán YouTube-csatorna műsorvezetője Szent-Iványi Istvánnak, Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadójának.

Mint mondta, Magyarországon ebben nincs egységes ellenzéki álláspont, ám van olyan ellenzéki párt, a Momentum, amely a fegyverszállítás lehetőségét támogatja. Fekete-Győr András még a háború kezdete előtt fejtegette, hogy a humanitárius segítség mellett fegyvereket is kellene küldeni. Szent-Iványi mondatai, amelyek február 24-én hangzottak el, a háború kitörése után, azt igazolják, hogy a Momentum álláspontja nem változott ebben a kérdésben, a fegyverszállítás pedig könnyen belesodorhatja a háborúba Magyarországot - írja az Origo.

Objektum doboz

A Soros György által is támogatott Political Capital nevű baloldali intézet vezetője, Krekó Péter, az ATV-ben beszélt a biztonságpolitikai helyzetről. A baloldali elemző szerint a fegyverszállítások „hatékony segítséget jelentenének" – mondta február 28-án.

Két nappal korábban, a már említett Partizán című műsorban fejtett ki hasonló véleményt. Oroszországot csak fegyverrel lehet megállítani – mondta Krekó, hozzátéve, hogy soft powerrel, kommunikációs eszközökkel nem. Kiemelte: Oroszország csak az erő politikájából ért.

Objektum doboz

Hogyha az elmúlt években több defenzív fegyvert kapott volna Ukrajna, akkor lehet, hogy magasabb lett volna a beavatkozás ára és kétszer meggondolta volna Oroszország. Tehát én nem gondolom, hogy a békét csak és kizárólag a fegyverek eldobásával lehet megoldani, különösen, ha erre az egyik fél nagyon látványosan nem hajlandó – fejtegette Krekó.

Márki-Zay az utóbbi napokban bizonyította: a háborús krízis sem inti meggondoltságra, képtelen felelősen viselkedni, inkább csúcsra járatja botránykommunikációját.

A baloldali miniszterelnök-jelölt árulásnak tartja a kárpátaljai magyarok megvédését.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal elzárná az orosz gázt

ĀKocsis-Cake Olivio: ​​​​​Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni, mert addig lesz pénzük háborúzni, és lesz pénzük egy független országot megtámadni