Belföld

A baloldal elzárná az orosz gázt

Kocsis-Cake Olivio, a Gyurcsány-lista jelöltje szerint el kell zárni az orosz gázt – erről a baloldali politikus az ATV Start című műsorában beszélt, írta meg a Híradó.hu.

A baloldal elzárná az orosz gázt
Tordai Bence, Mellár Tamás és Kocsis-Cake Olivio, a Gyurcsány-lista jelöltje (b-j)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A baloldali Márki-Zay Péter egyik jelöltje azt mondta, hogy szankciókat kell kivetni az energiahordozókra is, ezzel tovább növelve a folyamatosan emelkedő energiaárakat:

„Hogyha ehhez [a béke eléréséhez – a szerk.] az kell, hogy szankcióval sújtsák az energiahordozókat is, amit Oroszország kivet, akkor ezt a lépést is meg kell lépni.”

Kocsis-Cake Olivio később, a beszélgetés további részében ennél is tovább ment, amikor kijelentette az orosz gázzal kapcsolatban, hogy: „ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni, mert addig lesz pénzük háborúzni, és lesz pénzük egy független országot megtámadni.”

Magyarország gázellátásának túlnyomó többségét az orosz gáz adja. Hazánkban továbbá jelentős részben fűtéshez használják ezen energiahordozót, tehát amennyiben az ellenzéki politikus által javasolt intézkedések megvalósulnának, komoly nehézségekkel kellene szembenéznie a magyar lakosságnak.

Több mint 260 ezer forinttal nőne a családok rezsije Paks nélkül

Megnégyszereződnének - átlagosan több mint 260 ezer forinttal nőnének - a családok rezsiköltségei, ha a paksi atomerőmű által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni - írta meg az ITM közleménye nyomán a Világgazdaság.

Hollik: A baloldal a magyar emberekkel akarja megfizettetni a háború árát

A Fidesz szerint a baloldal a magyar emberekkel akarja „megfizettetni a háború árát”, amikor a Paks II beruházás és az orosz gáz Magyarországra szállításának leállítását követeli. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Kocsis-Cake Olivio nyilatkozatára reagálva azt mondta: nincs olyan nap, mikor a baloldal ne tenne felelőtlen kijelentéseket, most pedig „éppen a magyar emberekkel akarják megfizettetni a háború árát.

Hollik István szerint a baloldali politikus ezt annak ellenére mondta, hogy az Európai Unió vezetői egyértelművé tették, hogy az energiaszektor nem része a szankcióknak.

Kiemelte: ha a baloldal javaslata megvalósulna, az azonnali és nagyarányú rezsiár-emelkedéshez vezetne. Ezek veszélyes és felelőtlen javaslatok, amelyek belesodorhatják Magyarországot ebbe a háborús konfliktusba - szögezte le.

Hangsúlyozta: a kormánypártok ezt nem fogják megengedni, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból.

Kapcsolódó írásaink