Belföld

Újabb ellenzéki politikai támadás a független magyar közmédia ellen

Újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba. A magyar baloldal nem először ront rá a magyar közmédiára: egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kívánnak beavatkozni a szerkesztői munkába, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az amúgy rájuk is vonatkozó törvényi előírásokat - írta lapunkhoz eljuttatott hétfői közleményében az MTVA.

A közmédia közleménye szerint az, hogy a magyar politikai baloldal ebben a feszült helyzetben ismételten a független média intézményrendszerét támadja, teljes mértékben elfogadhatatlan.

Felidézték: 2018 decemberében például erőszakkal hatoltak be az MTVA székházába, hogy jogellenesen olvassák be a követeléseiket az élő közszolgálati adásban, valamint verbálisan és fizikailag fenyegessék munkatársainkat, illetve a személyiségi jogaikat semmibe véve megfélemlítsék őket. Az agresszióért azóta sem tanúsított megbánást vagy kért bocsánatot egyik ellenzéki képviselő sem. Az elmúlt 24 órában immár a harmadik ilyen befolyásolási kísérlet történt.

Előbb Ungár Péter - aki korábban maga is ott volt a közmédia székházába jogellenesen behatalók között - próbált fenyegetőleg fellépni, később Polyák Gábor követelte az MTVA vezetőjének menesztését, most pedig a baloldal miniszterelnök-jelöltje fordul a külföld felé, a tőle megszokott vehemenciával állítva valótlanságokat a közmédiáról. A választás közeledtével ugyan érthető, de elfogadhatatlan és felháborító, hogy a baloldali ellenzék ismét politikai nyomást akar gyakorolni a magyar közmédiára - szögezte le az MTVA.

A közmédia közleménye aláhúzta: az ő szerepük egyértelmű és világos: pártoktól függetlenül hiteles tájékoztatást kell adniuk hazánk és a világ legfontosabb eseményeiről minden magyarnak.

A kommüniké végén rögzítették, hogy a magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba. A közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérletet határozottan visszautasítják, egyben annak tényéről tájékoztatják a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot.

Kapcsolódó írásaink