Belföld

A hamis próféta

Márki-Zay Péter és hívei igazi szektát alkotnak – ez vált nyilvánvalóvá A szabadság ünnepe elnevezésű hódmezővásárhelyi rendezvényen, amelyet a baloldal miniszterelnök-jelöltje tartott a négy évvel ezelőtti polgármesterré választása örömére – a háborús krízis idején, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. 

A hamis próféta
Belterjes ünneplés – néhány tucatnyi néző a negyvennégyezres Hódmezővásárhelyen –, messiásváró szektahangulat és örömkönnyek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Schmidt Mária néhány napja szektavezérnek, hamis prófétának titulálta Márki-Zayt, s a péntek esti eseményt szemlélve pontosan ez igazolódott. A negyvennégyezres város főterén felállított, asztalokkal és székekkel telerakott sörsátrat nem töltötték meg az ünnepség résztvevői, és online is csupán ötszázan követték az eseményt, a felszólalók azonban önnön nagyszerűségükkel eltelve, ragyogó arccal szinte minden mondatukban a „csodát" emlegették, ami megesett velük Márki-Zay Péter győzelmével, s reményüket fejezték ki, hogy ez a „csoda" megismétlődik majd országosan is.

Elsőként Péterfi Judit, a „kapitány" sajtófőnöke beszélt elcsukló hangon arról, hogyan állt be Márki-Zay mögé. Ezután következett Szabó János alpolgármester, aki döbbenetes párhuzamot vont a 2015-ös migránsválság és az Ukrajnából érkező menekültek között, majd azt fejtegette, ha április 3-án a fideszesek nem a baloldal kormányfőjelöltjére szavaznak, azzal Hódmezővásárhely nyer, mert akkor ott marad nekik polgármesterként Márki-Zay.

A vásárhelyi „próféta" beszédét Kübekháza első embere, Molnár Róbert vezette fel, a színpadra szólítva a kampánycsapatot, valamint Márki-Zay feleségét és gyermekeit. Harcias hittérítőként azzal buzdított, hogy „a gonoszok kezéből kell kiszakítani az országot", valamint könyöradománynak nevezte a 13. havi nyugdíjat. (Egyébként Molnár Róbert tavaly februárban azzal vált ismertté, hogy levélben arra utasította a település háziorvosát, csak azokat oltsa be kínai vakcinával, „akik arról írásban nyilatkoznak, hogy kifejezetten ezt kérik, és vállalják annak esetleges következményeit".)

Molnár az est „fénypontjaként" konferálta fel Márki-Zay Pétert, aki azt kérte, „egy másodpercig" gondoljanak azokra, akik a háború elől menekülnek, s a valóban csupán néhány másodpercig tartó csend után leszögezte, ez egy politikamentes ünnepség, majd mintegy fél órán keresztül fejtegette, hogy Hódmezővásárhelyen minden tökéletesen működik, miközben a korrupt kormány csak lop. Ezt részben a Korrupciókutató Központ adataira hivatkozva állította az igazság, őszinteség és átláthatóság önjelölt bajnoka, ezért érdemes pár tényt megemlíteni a nevezett szervezetről.

A Közbeszerzési Hatóság 2019-ben jogerősen pert nyert a Korrupciókutató Központ ellen, amely a Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint „tanulmányában" valótlan, manipulált tartalmakat közölt, valós tényeket hamis színben tüntetett fel, illetve összehasonlításra nem alkalmas adatokat vett alapul (például Zambia és Banglades közbeszerzési hatóságainak európai unióstól eltérő szabályozás alá eső honlapjaival próbálta összevetni a hazait) ezáltal hamis képet festett Magyarországról, manipulált kritériumokat alkalmazott és hibás adatbevitel mellett végzett adatelemzést, összességében súlyosan megsértette a kutatásetikai normákat.

A részben Soros György által támogatott Korrupciókutató Központ „tanulmányait" a baloldali sajtó mellett az Európai Bizottság is rendszeresen felhasználja a Magyarországról szóló országjelentésekhez, ezért a Közbeszerzési Hatóság elnöke arra kérte az Európai Bizottság főtitkárát, vizsgálják felül a Korrupciókutató „manipulatív módon előállított valótlan adattartalmát" felhasználó uniós dokumentumokat...

De a kis kitérő után térjünk vissza a hódmezővásárhelyi sörsátorba, ahol a néhány tucat fős közönség még meghallgatta Márki-Zay Péter kedvenc dalát, a politikus, családja és kampánycsapata előadásában: „Te vagy az Isten aki nevére leborul minden a földön az égben..." Végül üdvrivalgással fogadták Molnár Róbert bejelentését, mi szerint „Magyarország következő miniszterelnökét" láthatták.

Kapcsolódó írásaink