Belföld

Jelentősen megugrott a védőnők fizetése

A baloldali panaszokkal ellentétben érezhető a változás: van, aki százezer forint béremelést kapott

Átlagosan 40–60 ezer forinttal érkezett több pénz a védőnők számlájára februárban, mint a megelőző hónapban. A várandós és kisgyermekes édesanyák számára fontos segítséget nyújtó szakemberek bére a kormánynak köszönhetően több alkalommal is emelkedett az elmúlt években, 2010-es fizetésüknek így ma már több mint háromszorosát vihetik haza a védőnők.

Jelentősen megugrott a védőnők fizetése
Rétvári: Megbecsüljük a védőnőket
Fotó: MH/Purger Tamás

Sokat köszönhetnek a magyar édesanyák a védőnőknek, akik a várandósság elejétől a gyermekek iskolás koráig végigkísérik a családok életét, egészségügyi és gondozási tanácsokkal ellátva őket. A védőnői szolgálat néhány éve hivatalosan is hungarikumnak számít, mivel ilyen típusú ellátás, ilyen széles feladatkörrel csak nálunk működik.

A kormány számára is kiemelten fontos a védőnői hálózat támogatása, ez a megbecsülés pedig az anyagi juttatásokban is megjelenik. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a minap mutatott rá, hogy az évek óta tartó, több lépcsős kormányzati béremelési programnak köszönhetően a védőnők ma több mint háromszor annyit keresnek, mint 2010-ben.

A kormánypárti politikus Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott válaszában hangsúlyozta, hogy 2019-ben nyolc százalékkal emelték a védőnők fizetését, majd 2020 januárjában 14 százalékos, novemberben pedig további húszszázalékos emelés történt. Az idei év újabb 21 százalékos többletet hozott számukra.

Rétvári Bence konkrét példákat is említett. Szerinte egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező védőnő bruttó bére most 422 549 forint, míg 2010-ben csak 126 300 forint volt. A tapasztaltabb kollégák köré­ben hasonló arányú a növekmény: egy 10–12 éves jogviszonnyal rendelkező védőnő a 2010-es 149 100 forint helyett most csaknem félmilliót, 493 685 forintot keres.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló védőnőket az alapbéren túl 12 százalékos teljesítmény-díjazás és 15 százalékos területi pótlék is megilleti. – Védőnői közszolgáltatásra, anya-, gyermek- és ifjúságvédelemre 2010-ben körülbelül 18 milliárd forintot fordított a költségvetés, ám mostanra ez az összeg több mint 27 milliárdra emelkedett – fűzte hozzá.

Az idei 21 százalék egyébként átlagot jelent, vagyis egyénenként vannak eltérések az emelés mértéké­ben, attól függően, hogy korábban kinek milyen alapbéren felüli juttatásai, pótlékai voltak, és a munkáltató hogyan érvényesítette az új illetmény-kiegészítési szabályokat.

Az egyéni eltérések kapcsán a baloldali sajtó előszeretettel hangoztatja azt a néhány esetet, ahol az emelés mértéke nem érte el az ígért 21 százalékot, a védőnők többsége azonban számottevő, pozitív változást érzékelt. Ezt a Magyar Védőnők Országos Egyesülete (MAVE) héten publikált felmérése is igazolja. Kutatásukból kiderült, hogy átlagosan 40–60 ezer forint közötti bruttó emelkedést tapasztaltak a kollégáik.

A válaszadók negyven százaléka számolt be 50 ezer forint feletti fizetésemelésről, de akadtak olyanok is (a válaszadók nyolc százaléka), akik százezer forintnál is több pluszpénzt kaptak. A rekord 130 ezer forintos emelés volt. Nem a védőnői szolgálat az egyetlen, ahová több állami forrás jut az idén. Megírtuk, év elején több ágazatban is emelkedtek a bérek, a szociális, kulturális, valamint bölcsődei dolgozók húsz százalékkal, a pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók tíz százalékkal, az ápolók 21 százalékkal keresnek többet, mint tavaly.

Kapcsolódó írásaink