Külföld

Egyre többen menekülnek Kárpátaljáról, a férfiakra behívó vár

Határhelyzet. Hegedüs Róbert képriportja

Folyamatosan érkeznek Ukrajnából a háború elől menekülők Záhonyba és Beregsurányba. A hírek arról szólnak ugyan, hogy a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiakat nem engedik ki az ukrán hatóságok az országból, a záhonyi pályaudvaron mégis csoportokba verődve álltak tegnap délután a frissen érkezett fiatal férfiak.

Egyre többen menekülnek Kárpátaljáról, a férfiakra behívó vár

Mint azt egyikük az MTI tudósítójának elmondta, hosszas huzavona után az ukrán határőrök átengedték társaival együtt Magyarországra. Orosz Tímea, a helyi községi szociális központ vezetője elmondta, hogy csütörtök este mintegy hatvan Kárpátaljáról menekülőt helyeztek el a záhonyi művelődési házban, amelyet ideiglenes szállássá alakítottak.

Határhelyzet

„Híd Kárpátaljáért mottóval segélyakciót indít a magyar kormány” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Vásárosnaményban.
Az ELTE is segít az Ukrajnából érkező menekülteknek és a határon túli hallgatóinak, az egyetem kétszáz férőhelyet ajánlott fel.

Határhelyzet

A Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek. Bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, a Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik.

Gyorssegélyt indít és a menekültek ellátására készíti fel kelet-magyarországi logisztikai központját és az ukrán határ közelében található önkéntes csoportjait a Katolikus Karitász.

Határhelyzet

Az élelmiszerek, takarók biztosítása érdekében a civil szervezet pénzbeli gyorssegélyt küldött, valamint tartós élelmiszert juttat el a térségbe. A hosszú távú segítségnyújtás érdekében, a menekültek ellátására Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot hoz létre a segélyszervezet a helyi egyházmegyei karitász szervezetekkel közösen.

Határhelyzet

A Magyar Református Szeretetszolgálat az ukrajnai válsághelyzetben tájékoztatást, szálláslehetőséget, ellátást nyújt a menekülőknek, amelyhez önkéntesekre van szükségük. A civil szervezet honlapján lehet jelentkezni az önkéntes munkára. Mindemellett a szervezet már útnak indított 800 kilogrammnyi élelmiszersegélyt is.

A Máltai Lovagrend és nemzetközi segélyszolgálata, valamint több európai ország máltai szervezete ugyancsak azonnal megkezdte a segítségnyújtást.

Határhelyzet
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink