Belföld

Meggyanúsította a főügyészség Horváth Csabát a parkolási botrány kapcsán

Házkutatás zajlott szerdán a zuglói önkormányzatnál és parkolási társaságánál, valamint Horváth Csaba polgármester otthonában is.

Meggyanúsította a főügyészség Horváth Csabát a parkolási botrány kapcsán
Tóth Csaba (balra) és Horváth Csaba
Fotó: MH

Nyomozók ébresztették Horváth Csaba zuglói polgármestert. Parkolási ügy miatt nyomoz a rendőrség, a polgármester is gyanúsított lehet. Az Origo úgy tudja, belső baloldali leszámolásról van szó, amely erősen kötődik Hadházy Ákoshoz. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy korrupciós ügyben nyomoznak, további tájékoztatást később adnak.

A házkutatás tényét két baloldali politikus, Hadházy Ákos és Horváth Csaba saját Facebook-oldalán is megerősített.

Hadházy Ákos azonnal a kormánypártokra kezdett mutogatni, de itt egyértelműen egy belső baloldali leszámolásról lehet szó, amelynek Hadházy erősen részese, ugyanis korábban is többször írt már erről az ügyről, és mindenki ismeri a Tóth Csabával, illetve a zuglói önkormányzattal szemben fennálló konfliktusát.

Azt, hogy Tóth Csabának is köze lehet az ügyhöz, megerősíti, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség tartotta a házkutatást, márpedig ők abban az esetben nyomoznak, ha mentelmi joggal rendelkező személy érintett. Horváth Csabának nincs mentelmi joga - de mivel nála is volt házkutatás, ő is az ügy gyanúsítottja lehet -, Tóth Csabának MSZP-s országgyűlési képviselőként viszont van.

Az ügynek sok érdekessége van.

A fővárosi parkolási botrányokról Hadházy Ákos és Soros blogja, a 444 is gyakran írt a közelmúltban, az országgyűlési képviselő rendszeresen bennfentes információkra hivatkozott. Egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan milyen ügyben szálltak ki a nyomozók a 14. kerületbe, ugyanakkor az ottani belső baloldali konfliktusnak ez már nem az első felvonása.

Köztudott, hogy Hadházy és Tóth Csaba kiélezett küzdelemre készült az előválasztás során, melyre végül Tóth visszalépése miatt nem került sor. A baloldali villongások azonban itt nem értek véget, a szereplők hol magánéleti botrányokat, hol pedig gazdasági visszaéléseket kiáltva támadták egymást.

A mostani házkutatás feltehetően összefüggésben lehet azzal, hogy Hadházy már több alkalommal írt egy pártokon átnyúló parkolási mutyiról, amiről mai elmondása szerint már korábban is tudta, hogy baloldali szereplők is érintettek lehetnek.

A témában megjelent cikkekben és videós beszámolókban már 2010-et megelőzően szóba került annak a Fuzik Zsoltnak a neve, aki még a BKV vezéreként, a Demszky Gábor által vezetett fővárosi mutyik egyik vezéralakja volt. Fuzikot 2009-ben gyanúsították meg először, és a bonyolult korrupciós hálózat feltárására azóta sem került teljesen sor. Vélhetően a mostani nyomozati cselekményekre is ezzel összefüggésben kerülhet sor.

Itt vannak a Horváth Csaba elleni vádak: sokmillió forintot zsarolt ki egy cégtől

A nyomozó főügyészség - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével - szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Az ügyészség közleménye rögzíti: a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester - aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Ezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben - írták az ügyészségi közleményben. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatóak - írták.

Karácsony ebben is tévedett?

Karácsony Gergely még a 2019-es önkormányzati választások előtt azt mondta Horváth Csabáról, hogy szerinte neki legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni- írta a Fidesz Budapest Facebook-oldal. Ebben is tévedett?

Objektum doboz

„A ma már nyilvánvaló karácsonyi cinizmus és álszentség mellett joggal kérdezhetjük, mi ment Zuglóban a polgármestersége alatt? És mi megy a fővárosban? A Városháza botrányt szőnyeg alá söprő baloldali többségnek még mi van a számláján?”

Panasszal élt korrupcióval való gyanúsítása miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Budapest XIV. kerületének polgármestere. Az MSZP közleményben tudatta: hisz Horváth Csabának.

Kapcsolódó írásaink