Belföld

Háborúba, halálba küldené Márki-Zay a magyar katonákat

Magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába Márki-Zay Péter - ez derül ki abból az interjúból, amelyet Gulyás Márton baloldali aktivistának adott Gyurcsány jelöltje néhány nappal ezelőtt. Ezt megerősítette tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is. 

Háborúba, halálba küldené Márki-Zay a magyar katonákat
Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Márki-Zay azt mondta, hogy akár katonákat is küldene Ukrajnába. Tegnap pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy fegyvereket is küldene. 

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk - mondta Márki-Zay, majd arra a kérdésre, hogy akár magyar katonákat is küldene, azt mondta: hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.  

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pedig ezt mondta kedd este arra a kérdésre, hogy adna-e fegyvereket Ukrajnának: A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

Az interjúban később még egyszer megerősíti: nem lehet kizárni, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába, hiszen Afganisztánba is küldött és más NATO-missziókba is küldött. Itt hozzá kell azonban tenni, hogy ezekben az esetekben soha sem a háborúkba küldött Magyarország katonákat, hanem  háború vége után békefenntartónak. Márki-Zay most háborúzni küldene - emlékeztet az Origo.

Nagyon kevés ország ad fegyvereket Ukrajnának, még Németország sem. Katonákat pedig senki nem küldene, még az Egyesült Államok sem. Márki-Zay viszont magyar katonákat küldene háborúzni. 

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pedig tegnap azt mondta: Ha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

Amit Márki-Zay követel, az a Gyurcsány Ferenc által jóváhagyott baloldali terv: magyar fegyvereket és magyar katonákat kell Ukrajnába küldeni, harcolni és akár meghalni egy háborúban.

Korábban Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke, leszerepelt miniszterelnökjelölt-jelölt is azt nyilatkozta a baloldali Magyar Hangnak: „Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez.”

Kapcsolódó írásaink