Külföld

Szijjártó: Magyarország része és részese az európai válasznak

„Sajnos, az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt, egész Európa biztonsági érdekeivel. Mi, magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek” - jelentette ki szerdán reggel Szijjártó Péter videóbejegyzésében.

Szijjártó: Magyarország része és részese az európai válasznak
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarország álláspontja egyértelmű, támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ahogyan mindig is tettük. „Nem bontjuk meg az európai egységet a válasz tekintetében, mint ahogyan sohasem tettük” - szögezte le Szijjártó, utalva azokra a híresztelésekre, miszerint Magyarország hátráltatta a közös uniós álláspont kialakítását Oroszországgal szemben.

„Sajnos, a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik, s ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti. MInd a nyugati, mind a keleti médiában álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban kedden, ezért szeretném világossá tenni, hogy Magyarország része és részese az egységes európai válasznak. Mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni” - szögezte le Szijjártó az Oroszországgal szembeni uniós szankciók kapcsán.

Objektum doboz

Kedden összeültek az állandó képviselők Brüsszelben és a külügyminiszteri tanácsnak is volt egy informális ülése Párizsban, ahol államtitkári szinten képviseltette magát Magyarország - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: szerdán 11 órakor újra összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére.

„Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét” - fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

Kapcsolódó írásaink