Belföld

Márki-Zay szerint a rasszizmus hagyomány­tisztelet

Gyurcsány embere már korábban is fenntartások nélkül támogatott korrupt, antiszemita politikusokat

Márki-Zay Péter sosem gondolta volna, hogy az amerikaiak megválasztanak egy fekete elnököt, mert annyira „hagyománytiszte­lők”. Gyurcsány jelöltje egyébként rendszeresen, nyilvánosan négerezik.

Márki-Zay szerint a rasszizmus hagyomány­tisztelet
Márki-Zay Péter előszeretettel emleget zsidókat, cigányokat, négereket
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Az elmúlt napokban több olyan videó is megjelent, amelyben Márki-Zay Péter rasszista vicceket mesél – írta meg az Origo. Az egyik legismertebb, amelyikben a baloldali jelölt szerint „Michael Jackson gazdag fehér nőként” halt meg. De olyan is elhangzott a szájából nemrég, hogy a baloldali összefogás a „fasisztákat és a kommunistákat” is képviseli.

Egy most, a szélesebb nyilvánosság elé került videó szerint Márki-Zay hagyománytiszteletnek nevezi a rasszizmust. 2021 áprilisában Márki-Zay interjút adott a baloldali Gulyás Márton műsorának, amelyben a riporter Márki-Zayt korai politikai ambícióiról kérdezgette, ekkor az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Barack Obamát hozta szóba. „Rendkívül büszke voltam arra, hogy egy fekete elnöke lett Amerikának.

Én meg voltam győződve addig, hogy soha az én életemben nem lesz ilyen. Hogy az amerikaiak vannak annyira, nem tudom, hagyománytisztelők talán, hogy egy nagyon szép szót mondjak, hogy ők nem fognak egy feketére szavazni” – mondta Márki-Zay. Gulyás Márton erre visszakérdezett, hogy a rasszizmus az hagyománytisztelet lenne, mire Márki-Zay nevetve annyit jegyzett meg: „nyilván nem akartam ezt a szót mondani”.

Hódmezővásárhely polgármes­tere korábban több alkalommal tett antiszemita kijelentést is, illetve együtt szerepelt nyíltan szélsőséges, zsidó- és cigányellenes politikusokkal.

Egy január elején közzétett videójában az őt ért antiszemita vádakra reagálva arról beszélt, hogy a Fideszben kevés a zsidó. Márki-Zay ezenkívül olyan fotót posztolt az úgynevezett Pegasus-ügyet követően Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. A baloldal jelöltjének kijelentéseit hiába kritizálták zsidó szervezetek, Márki-Zay nem kért bocsánatot.

Gyurcsány kapitányától a rasszista szóhasználat sem áll távol. Erre egy jó példa, amikor a közösségi oldalán tavaly december 12-én a szokásos heti videójában azt mondta: „Na, van egy aranyos vicc. Ezt ismerik biztos, ugye, Stevie Wonderrel vagy éppen Ray Charlesszal is ismerős ez a vicc, amikor azt mondják, megkérdezik tőle a vicc szerint, természetesen egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni? Azt mondja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék.” Márki-Zay otromba, rasszista vicce miatt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége is tiltakozott.

Gyurcsány embere mindezek mellett fenntartások nélkül támo­gat korrupt, antiszemita politikusokat. Például 2020 nyarán az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Bíró Lászlót, a jobbikos politikust támogatta a szerencsi időközi választáson, aki korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon.

A miniszterelnök-jelölt tegnap esti, szokásos hétvégi interjújában továbbá azt állította, nem a kormánynak köszönhetik a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat, hanem az ellenzéki összefogásnak. Ugyanitt ráadásul a rezsicsökkentést is elítélte, a marihuána dekriminalizálását pedig amerikai példák nyomán pozitívnak tartotta.

Király Júlia nem kér Róna Péterből

Róna Péter jelölése miatt nem vállal nyilvános szerepléseket Király Júlia, Márki-Zay Péter tanácsadója, ezt a miniszterelnök-jelöltnek és az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai döntéshozóinak írott levelében jelentette be.

Indoklása szerint azért így, mert nem akart ártani az ellenzéki kampánynak. Az Atv.hu beszámolója szerint Király Júlia súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna Péter őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös” egyikének nevezve őt. Azt is mondta, hogy nem akar károkat okozni az ellenzéknek.

Leszögezte, hogy minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva próbál szurkolni azért, hogy megbukjon ez a rendszer. „Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni” – mondta Király Júlia, majd hozzátette: amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, visszalépése máris felejthető. Márki-Zay Péter a hírre úgy reagált: a levelet nem olvasta, és továbbra is Király Júlia az árnyékkormány gazdasági területért felelős koordinátora.
(VA)

Kapcsolódó írásaink

Az elvándorlásról is hazudik Márki-Zay

ĀA hódmezővásárhelyi polgármester korábban Michael Jackson egymást követő plasztikai műtéteit állította párhuzamba a nemzeti tragédiánkat jelentő országhatár-átszabásokkal