Belföld

Feltűnő, mennyire nincs víziója a baloldalnak

Hétértékelő. A jobboldal kampánya dinamikus, jól felépített, de mozgósítani is kell, mert a kedvező közvéleménykutatási adatok láttán kényelmessé válhatnak a Fidesz szavazói

Márki-Zay Péter rettentően gyenge évértékelő beszédet tartott, a szöveget még a súgógépről is csak akadozva tudta felolvasni, rengeteget bakizott, és a helyszínen lévők arcán is látszott, hogy nagyot csalódtak, ennél többre számítottak – összegezte a baloldal kormányfőjelöltjének országértékelőjét lapunknak nyilatkozva Deák Dániel politológus, aki azt is bemutatta, hogy a baloldal virtuá­lis világával szemben mit mutatnak a tények.

Feltűnő, mennyire nincs víziója a baloldalnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem meglepő, hogy egyre több balliberális véleményformáló ad hangot elégedetlenségének, hiszen úgy látják: Márki-Zay nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a botrányos megnyilatkozásai­ról elhíresült politikus egy nagyon nagy vereségbe irányítja a baloldalt – jelentette ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A szakember úgy fogalmazott: „Feltűnő volt, hogy mennyire nincs víziója a baloldalnak. Márki-­Zay Péter lényegében felsorolta az elmúlt 12 év sikeres kormányzati intézkedéseit, és elmondta, hogy megtartaná őket. Ezzel szemben az energikus Orbán Viktor mind az évértékelőjében, mind a gazdasági évértékelőjében egy igen komplex helyzetértékelést adott, emellett mindenre kiterjedő jövőképet nyújtott a beszédeiben.”

A politológus úgy látja, a jobboldal kampánya dinamikus, jól felépített, a legnagyobb kihívás a Fidesz számára a mozgósítás, mert a kedvező közvéleménykutatási adatok láttán kényelmessé válhatnak a szavazóik, pedig a választáson nem a szimpátia, hanem a leadott voksok számítanak. A mozgósításban kiemelt szerepe lesz a március 15-i Békemenetnek, amelyen szokás szerint Orbán Viktor is beszédet tart. „Ha a tavaly október 23-i Békemenethez hasonlóan látványos lesz a különbség a baloldali rendezvény és a Békemenet között, akkor az a kegyelemdöfés lehet Márki-Zay katasztrofális kampányának” – tette hozzá.

A héten le kell adni az országos listákat mindenkinek, ami a kiszivárgó információk szerint komoly gondot okoz a baloldalnak, hiszen még mindig nem tudtak róla megállapodni. „A legkomikusabb jelenet az volt a múlt héten, amikor Márki-Zay bedobta, hogy döntsenek sorsolással a listáról. Képzeljük el, hogy ha esetleg nyernének, akkor a miniszterek és államtitkárok kérdéséről is majd sorsolással vagy pénzfeldobással döntenek? Vagy egy kormányülésen az emberek életét érintő döntésekről is ily módon döntenének? Ez az egész ügy a kormányzásképtelenségük újabb látványos megnyilvánulása, amelyet már egyre több kormányellenes véleményformáló és választó is belát” – szögezte le a politológus.

Deák Dániel összevetette Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay beszédét, mert mindkettejük szerint minden szörnyű Magyarországon, rossz állapotban van a magyar gazdaság és társadalom, ezzel szemben a legfrissebb GDP-adatok az mutatják, hogy tavaly soha nem látott mértékben, 7 százalék felett nőtt a magyar gazdaság. Majd hozzátette: az Eurostat-adatok alapján jelentős mértékben csökkent a szegények aránya Magyarországon, egymillió fővel többen dolgoznak 2010-hez képest, nő a lakosság fogyasztása, nő a megtakarítása, és a konjunktúraérzet is folyamatosan javul.

„A baloldal nem a valóságról beszél, az állításaik nem találkoznak a hétköznapi emberek valóságérzékelé­sével. A leglátványosabb megnyilvánulása ennek talán az volt az utóbbi napokban, hogy miközben Gyurcsány arról beszélt, hogy borzalmas éve volt Magyarországnak, éppen arról szóltak a hírek, hogy több bank mobilalkalmazása is lefagyott, mert olyan sok pénzt utalt az embereknek az állam” – vetette össze a baloldali virtuális világot a valósággal Deák Dániel

Hozzátette: Orbán Viktor emellett a gazdasági évértékelőjében bejelentette: az idei magas gazdasági növekedés mellett csökkent az államadósság is, amely a történelemben először alacsonyabb, mint az osztrák adósságszint. A gazdasági mozgástér bővülésének köszönhetően ráadásul további adócsökkentésekre nyílik lehetőség, ezúttal a gyermektelenek következnek.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány beismerte, ő a főnök

ĀHétértékelő. A DK elnöke 2006-ban hazudozásaival lejáratta a miniszterelnök-jelölti vita műfaját, Márki-Zay pedig nem vitaképes, olyan mint egy felhúzott gramofon – mondta Kiszelly Zoltán