Belföld

A magyar ápolók is egyre jobban részesülnek a gazdasági növekedésből

A kormány köszönetet mond minden magyar ápolónak, akik a második éve tartó koronavírus-járványban rendkívüli munkát végeznek a betegek ellátásában és az oltási programban is.  A kormány által elért gazdasági növekedésnek köszönhetően az ápolóknak is egyre több pénz jut: 2010 óta átlagosan háromszorosára emeltük az ápolók  bérét - írta az Emberi Erőforrások minisztériuma a lapunkhoz eljuttatott közleményükben. 

A  magyar ápolók is egyre jobban részesülnek a gazdasági növekedésből
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A  Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért - írta az Emmi.

A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát.

2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; ugyanis az ápolók alapilletménye  januártól újabb 21 százalékkal emelkedett -- emelték ki. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó mentesség is jelentősen megemelte.

2010-ben egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete nem érte el a 160 ezer forintot, ma ez bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 170 ezer forint, ma már bruttó 575 ezer forint.

Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű  diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben kevesebb volt, mint 200 ezer forint, ma bruttó 649 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 220 ezer forint, ma bruttó 690 ezer forint.    

Az ápolói pályára készülő  fiatalokat már tanulmányik alatt ösztöndíjakkal támogatjuk, a középiskolás fiatalok havi 40 ezer forintos, a felsőoktatásban ápolói mesterképzésben tanulók félévente akár 640 ezer forinttal ösztöndíjat kapnak.

Az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk. Országszerte épülnek és megújulnak  a nővérszállók, amelyekben több mint 1500 szakdolgozó lakhatásáról tudunk gondoskodni.

Kapcsolódó írásaink

Az elvándorlásról is hazudik Márki-Zay

ĀA hódmezővásárhelyi polgármester korábban Michael Jackson egymást követő plasztikai műtéteit állította párhuzamba a nemzeti tragédiánkat jelentő országhatár-átszabásokkal

Márki-Zay rendületlenül halad a gyurcsányi úton

ĀMegszólalt a kesztyűbáb is: MiniFeri újabb összevissza hasbeszéde - Fidesz: A Gyurcsány-show mai adását láthattuk - Egy fékezett habzású Gyurcsány Ferencet kaptunk Márki-Zay Péter személyében - emelte ki lapunknak Nagy Ervin